Boj s vážnou nemocí, příběhy pacientů a zdravotníků – takhle nám nemoc Covid-19 popisuje dokumentární film Česko-19

Boj s vážnou nemocí, příběhy pacientů a zdravotníků – takhle nám nemoc Covid-19 popisuje dokumentární film Česko-19
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nemoc, která ovlivnila život každého z nás. Každý s ní má jinou zkušenost. Někdo se s ní potkal osobně, někdo si poslechl zkušenosti svých blízkých. Ale všichni známe nošení roušky a časté dezinfikování rukou. O jaké zkušenosti se s námi podělili zdravotníci a pacienti?

Dokument není o smrti a strachu. Nechce vyvolávat paniku. Nabízí příběhy lidí, kteří se s nemocí covid-19 skutečně setkali a jejichž stav vyžadoval hospitalizaci. Měli jsme dokonce i exkluzivní přístup k pacientovi s nejtěžším průběhem nemoci v Česku, který se nakonec vyléčil, uvedl režisér a scenárista dokumentu Michal Kratochvíl.

Příběhy lidí, kteří se přímo setkali s nemocí Covid-19. Svůj boj popisují jak pacienti, ale také zdravotníci a pracovníci v sociálních službách. Zpovědi lidí, kteří se s touto nemocí setkali tváří v tvář. Právě oni nám chtějí předat zkušenosti, které moc lidí neprožilo. Jedná se o příběhy, které doposud nikdo neslyšel.

„Do projektu jsme šli na začátku bez jakéhokoliv scénáře. Jen jsme věděli, že je důležité tuto dobu zachytit. A výsledek? Skvělá a unikátní výpověď lidí, kteří nejsou jen statistickými čísly. Mají tvář, jméno a vyprávějí, jaké to je, setkat se s dosud neznámou nemocí. Zaposlouchat se do jejich výpovědí je velmi přínosné a donutí to člověka přemýšlet,“ dodal ředitel zpravodajství Kamil Houska.

Zajímavosti

Komentáře k dokumentu namluvila Tatiana Dyková.

Během natáčení tvůrci nosili stejné ochranné obleky jako zdravotníci. Všichni si museli zajít na toaletu a najíst se, po obléknutí už to nebylo možné.

Natáčení všech rozhovorů probíhalo v červenci tohoto roku.

Štáb se dostal do Alzheimercentra v Ostravě, které je jedno z nejpostiženějších zařízení sociálních služeb u nás. Ze 70 klientů tam na jaře zemřelo 11.

Autoři scénáře – Michal Kratochvíl a Vladimír Hoť natáčeli přímo na covidových odděleních s aktuálně nakaženými pacienty ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Natáčení se ujali samotní scénáristé, žádné velké štáby.

Lidé, kteří v dokumentu vystupují, nebyli dopředu domluvení, o čem budou hovořit. Jejich výpovědi se do filmu dostali až podle toho, co scénáristé viděli v nemocnici.

 

Zdroj článku:
  • Autorský text