Filmová dcera Vilmy Cibulkové a syn Bolka Polívky už se nikdy ve filmu neobjevili

Filmová dcera Vilmy Cibulkové a syn Bolka Polívky už se nikdy ve filmu neobjevili
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jan Hřebejk a Petr Jarchovský se po filmu Šakalí léta a Pelíšky pustili do další spolupráce a na světě byl film Pupendo, který má celou řadu komediálních prvků, ale odráží i temnou stránku života v socialismu. Tvůrci se inspirovali povídkami Petra Šabacha, ale použili i vlastní autentické zážitky.

Tak velký úspěch ani nikdo nečekal

Film měl premiéru v roce 2003 a hned první víkend se do kina vypravilo 70 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali bezmála 8 milionů korun. V dubnu 2003 si film odnesl festivalovou cenu Modrého ledňáčka. Nakonec to byl divácky nejúspěšnější český film roku 2003. Vidělo ho v českých kinech téměř milion diváků.

Co to vlastně je pupendo?

Jde o infantilní iniciační rituál, který si oblíbily děti na základní škole. Trocha mučení, které nikomu neublíží a přispívá k zábavě, se tak stala inspirací pro název filmu.

O filmu

Dušek a Cibulková, zdroj: Martin Špelda / © Česká televize

Zatímco v prvních zmíněných filmech se museli tvůrci spoléhat na rekonstrukci padesátých, respektive šedesátých let prostřednictvím vzpomínek pamětníků, na počátku osmdesátých let prožívali své dospívání. Zaměřili se na dvě rodiny a jejich životy trefně vytvořily obraz celé společnosti. Obě rodiny jsou spojeny těsnými pouty přátelství, ale v morálně komplikované době normalizace se každá z rodin rozhodla jít jiným směrem.

Kdysi úspěšný sochař Bedřich Mára (Boleslav Polívka) po polooficiálním zákazu práce maskuje rezignaci a zoufalství lenošným bohémským životem. Jenže kvůli jeho životnímu stylu jsou ovlivněny i životy jeho manželky Aleny (Eva Holubová) a dětí Matěje a Bobše. Rodina se živí výrobou keramických kýčů a není to úplně snadné živobytí.

Jejich přátelé, Míla Břečka (Jaroslav Dušek), ambiciózní manželka Magda (Vilma Cibulková) a potomci Pavla a Honza jsou s rodinou spjatí, ať se jim to líbí, nebo ne. Břečka je ředitelem na škole, kam chodí Márův syn Matěj (Lukáš Baborský), který se také kamarádí s Honzou. Nadaná dcera Pavla (Nikola Pešková) chodí na hodiny do ateliéru Bedřicha, a navíc je do něj zamilovaná. Mezi Magdou a Bedřichem byl kdysi románek, na který stále Alena žárlí.

Břečka je trochu pokrytec, protože je ve straně, ale považuje se za „jiného“ komunistu. Mílova ambiciózní žena Magda s Márou kdysi studovala, ale už dávno vyznává manželovo krédo „splynout s davem“ a pracuje jako funkcionářka uměleckého svazu.

A životy všech ovlivní kunsthistorik Fábera, který s pomocí Magdy dohodí Márovi lukrativní zakázku, která by rodině měla vyřešit existenční problémy a dostat Máru zpět k práci, kde by mohl ukázat svůj talent.

Hnacím motorem filmu je snaha všech dospělých „zapojit se“, ale přitom si nezadat s režimem. Zajímavé také je, jak tu dobu prožívají děti. Aby film nebyl jen plný morálních dilemat, je proložený mnoha vtipnými scénkami, které dodávají Pupendu obrovskou nálož zábavy, což je podstatou úspěšnosti této hořkosladké komedie.

Tvůrcům se tak podařilo pod fasádou komedie přinést divákům i řadu témat k zamyšlení. A film z roku 2003 je vítaným osvěžením i téměř po dvaceti letech a má stále co nabídnout.

Zajímavosti k filmu

Lukáš Baborský, zdroj: Martin Špelda / © Česká televize

Hospoda u řeky se jmenuje Tornádo a je na adrese Kazín 410, Praha-Lipence. V místě je pověstná trampská osada. Chatovou osadu si vybrali pro natáčení i tvůrci seriálu Přístav.

Lukáš Baborský (jako Matěj) je opravdu od narození neslyšící. Přesto, že lékaři diagnózu zjistili až asi ve dvou letech, úspěšně odmaturoval. Roli dostal náhodou. Když byl v osmé třídě, filmaři si ho vybrali ještě s jedním spolužákem. Ten před natáčením onemocněl, a tak bylo rozhodnuto. Herectví ho však neuchvátilo a pracuje v zoologické zahradě. Nejraději měl filmovou matku Evu Holubovou a Vojtěcha Svobodu, který mu hrál mladšího bratra.

Nikola Pešková, která si zahrála Pavlu, se už také nikdy v normálním filmu neobjevila. V rozhovoru, který poskytla po premiéře Pupenda, přiznala, že statisícový honorář, který obdržela, dokázala velmi rychle utratit. Když přišla nabídka na focení pornografie, viděla to zřejmě jako dobrý způsob, jak si opět trochu přilepšit. Fotografie údajně neměly být pro Česko, ale v době internetu to netrvalo moc dlouho a objevily se na stránkách pro pány i u nás.

Film si můžete připomenout 7. 12. na ČT1 ve 22:30.

Zdroje článku: