BENEDICT CUMBERBATCH: Role Sherlocka Holmese z něj udělala nejpopulárnějšího britského herce

BENEDICT CUMBERBATCH: Role Sherlocka Holmese z něj udělala nejpopulárnějšího britského herce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Benedict Cumberbatch je jedním z nejoblíbenějších britských herců současnosti, a to vše bez toho, aby oslňoval mužným výrazem a vypracovanou postavou. Jeho úspěch nepřišel najednou, ale poctivě na své kariéře roky pracoval.

Cumberbatch je přesně tak plachý, jak působí. V reálném životě je obzvláště rezervovaný, ale také elegantní, slušný a skromný. Možná díky těmto vlastnostem si postupně získal skutečnou armádu fanoušků, kteří si ho zamilovali.

Pokud se chcete o tomto talentovaném herci dozvědět více, našli jsme pro vás pár zajímavostí.

Pro hereckou profesi se rozhodl v tibetském klášteře

Herec nepatří mezi celebrity, které se díky filmu stanou ze dne na den hvězdami. Poté, co vystudoval několik prestižních škol, které ho měly nasměrovat na dráhu právníka, odjel na rok do tibetského kláštera učit angličtinu a poznat jiný život, než který žil. Právě tento pobyt ho ujistil, že nechce plnit rodičům jejich sen a rozhodl se pro hereckou kariéru. V Manchesteru studoval herectví na univerzitě a pokračoval ve studiu na londýnské Academy of Music and Dramatic Art. Dobré vzdělání mu ještě nezaručilo hvězdné role, a tak začal sbírat zkušenosti v britské televizi, hrál v malých rolích a byl známý především britskému publiku.

Ve 36 letech se konečně dočkal opravdové popularity

Sherlock 2010-2017, 4 minisérie, celkem 12 dílů, hodnocení 91 %

Seriál z produkce BBC se stal velmi oblíbeným u diváků i kritiků. Jedná se o moderní pojetí postavy Sherlocka Holmese. V roli vyšetřovatele, kterého vytvořil spisovatel Arthur Conan Doyle, dokázal Cumberbatch ukázat své úžasné interpretační schopnosti, díky nimž si ho britská veřejnost, a poté i svět, definitivně zamilují. Série Sherlock se stala skutečným kultem, a to hlavně díky dovednosti Benedicta Cumberbatche.

Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat

Doctor Strange, 2016, USA, hodnocení 76 %

Už od roku 2010 začala hercova popularita sílit a kariéra se vydala tím správným směrem. Doctor Strange je adaptací komiksu Marvel a zahrát si v takovém filmu je dnes pro herce prestižní záležitost.

Děj vypráví o slavném neurochirurgovi, jehož život se změní po dopravní nehodě, kdy nemůže používat ruce. Lékaři mu neumí pomoci, a proto hledá uzdravení jinde. Vypraví se na jedno tajemné místo a příběh se může rozvinout.

Konečně sebral po 17 letech odvahu a oženil se

V roce 2015 se Benedict Cumberbatch oženil s divadelní režisérkou Sophie Hunterovou. Tito dva se znali již 17 let, ale zasnoubili se až v roce 2014. Podle zavedené tradice herec požádal rodinu o ruku své budoucí manželky a oficiální oznámení zasnoubení se objevilo v tisku. Ti dva se vzali 14. února 2015 velmi soukromým obřadem na ostrově Wight.

Benedict Cumberbatch otcem

V roce 2015 se herci narodil nejstarší syn. Pojmenovali ho Christopher Carlton.

Herec není na sociálních sítích

Ve světě, kde nás všechny celebrity zaplavují nevyžádanými podrobnostmi o jejich soukromém životě prostřednictvím sociálních médií, je Cumberbatch raritou. Ve skutečnosti herec nemá žádný oficiální účet na Instagramu, Twitteru nebo Facebooku. Na druhou stranu existují některé profily a stránky, které velmi dobře upravují jeho fanoušci, aby poskytli o herci informace ostatním.

Nominace na Oscara

Kód Enigmy, 2014, VB/USA, hodnocení 82 %

Herec ztvárnil roli kryptoanalytika Alana Turinga, který se svým týmem prolomil kód legendárního šifrovacího stroje Enigma, kterým mohly být rozšifrovány zprávy, které si vyměňovali Němci. Díky tomu byla jejich pozice oslabená. Turing se ale po válce dočkal hanebného odsuzování díky své sexuální orientaci.

Velmi žádaný dabér a interpret zvukových knih pro svou dokonalou britskou výslovnost

Osobní kouzlo umělce spočívá v jeho přesvědčivém, hlubokém hlase a spisovné mluvě. Je proto velmi žádaný pro nahrávání zvukových knih a pro vyprávění příběhů. Vytvořil také řadu komentářů k různým dokumentárním projektům, například pro Discovery Chanel.

Řád britského impéria

V roce 2015 převzal od královny Alžběty II. čestný titul za umělecký přínos pro společnost a za angažovanost v charitě.

(Zdroj: CSFD, Invidia)