5 faktů, které jste nevěděli o Christopheru Nolanovi

5 faktů, které jste nevěděli o Christopheru Nolanovi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rodák z Anglie letos oslavil padesátku a k narozeninám si nadělil sci-fi akčňák Tenet, který právě běží v kinech. Přinášíme vám 5 zajímavostí, které jste o slavném filmaři nevěděli.

Jeho debutem je film Tarantella z roku 1989

Krátkometrážní čtyřminutový kousek natočil dnes světově proslulý filmař ještě během studia na University College London. V době, kdy studoval anglickou literaturu, tento krátký film natočil společně se svým starším bratrem. Snímek zaujal na festivalu Image Union v Americe, a mladému studentovi tak otevřel dveře do studentské filmařské společnosti. Snímek je natočen na 8mm kameru.

Za vzor považuje Ridleyho Scotta

V několika rozhovorech prozradil, že mezi jeho největší vzory patří téměř všechny filmové počiny od Stanleyho Kubricka. Zmiňuje i Johna Frankenheimera, který dal vzniknout snímkům Mandžuský kandidát nebo Sedm květnových dní. Jako snímek, který ho dokáže nejvíce inspirovat, uvádí Blade Runner. Jeho největším reřisérským vzorem je Ridley Scott, který letos představí svůj nový seriál Vychován vlky.

Má špatný zrak

Christopher Nolan má velkou zrakovou vadu. Konkrétně je barvoslepý na červenou a zelenou barvu. Jak je vidět, ani tento handicap mu nezabránil v natočení velkofilmů jako Dunkerk z roku 2018 nebo Počátek z roku 2011.

Potitulkové scény u něj nenajdete

U mnoha filmů jsme si už zvykli, že po skončení titulků dostaneme ještě jakýsi přídavek. U Christophera Nolana ale nic takového, jako potitulková scéna, rozhodně nehrozí. Vyjádřil se k nim negativně a uvedl, že opravdové filmy by je rozhodně mít neměly.

Přetáčet se nebude

Christopher se otevřeně vyjadřuje k tomu, že přetáčení záběrů ve filmu nejsou jeho doménou. Je zvyklý pracovat s materiálem, který vytvoří. Samozřejmě film následně edituje a stříhá přebytečné dialogy nebo záběry, ale přetáčet nic nehodlá.

K padesátce si letos nadělil filmový hit Tenet. I když se snímku zatím nedaří podle předpokladů, díky odloženým premiérám dalších snímků bude mít ještě možnost, aby zabodoval i v amerických velkých kinech, které se otevřou po koronavirové pauze.