40 filmů z evropských zemí aneb startují Dny evropského filmu

40 filmů z evropských zemí aneb startují Dny evropského filmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už zítra startují Dny evropského filmu, jejichž program probíhá od zítřka do 23. června v Praze, Brně a Ostravě. Poté se přesune do dalších 6 měst. Na co se můžete těšit?

Současné filmy

Letos se diváci mohou těšit na 40 filmů z téměř tří desítek evropských zemí. Budou to především horory, sci-fi, dokumenty a avantgarda. Celkem je na programu 6 sekcí, které uvedou nejen tyto žánry, ale i filmy pro mladší diváky a rodiny s dětmi.

Na programu bude například Nabarvené ptáče Václava Marhoula, The Sound Is Innocent od režisérky Johany Ožvold, nebo představení snímku Postiženi muzikou režiséra Radovana Síbrta. Ten pojednává o zákulisí velmi nekonvenční kapely The Tap Tap. 

Ředitel Prague Burlesque bude hovořit po projekci snímku Turné o zlatém věku kypré burlesky. Ivo Petr, dobrodruh a cestovatel, pak po promítnutí snímku Kam se muž vrací bude diváky provázet po Norsku, a to za pomoci diáků.

Při promítání se můžete potkat s Kateřinou Hrachovcovou Herčíkovou, Petrou Nesvačilovou, Matyášem Valentou, umělkyní Vladivojnou La Chiou nebo gamerkou Naomi Adachi.

Doprovodný program

Doprovodný program nastíní velmi aktuální téma. Bude se totiž jednat o sérii debat s českými cestovateli, ekology, hudebníky, ekonomy, politology nebo právníky. Například se bude promítat snímek Až přijde oheň, který bude doprovázen platformou Café Evropa – bude se debatovat o problematice sucha a požárů.

Uvidíte také film Space Dogs a na nějž naváže debata se zástupci organizace Hlas zvířat. Ta bojuje za práva zvířat a vede trestní spory, pokud dochází k porušování jejich práv.

Sekce, které budou v rámci festivalu představeny, jsou následující: Strach a sny, Bez rodičů, Hvězdy, Film a hudba, K věci – do divočiny, MEDIA – Absurdní svět. Každý si tedy může vybrat, jaká témata jej nejvíce osloví. Zde je k vidění kompletní program celé akce.