Alena Mihulová ve filmu Sestřičky získala nejen popularitu, ale i životní lásku

Alena Mihulová ve filmu Sestřičky získala nejen popularitu, ale i životní lásku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Teprve sedmnáctiletá Alena se v roce 1982 ocitla uprostřed filmového natáčení, obklopená hlukem, shonem, slavným režisérem a hereckými hvězdami, jakými byly Jiřina Jirásková, Ondřej Vetchý, Oldřich Vízner nebo Bořivoj Navrátil.

Celý štáb se obával, zda stydlivé a nezkušené děvče svou roli zvládne. Ale jak všichni víme, Alena Mihulová se rozhodně mezi zkušenými hereckými bardy neztratila. Navíc – už během natáčení bylo jasné, že o mnoho let starší režisér Karel Kachyňa nebyl vůči přirozenému šarmu mladé herečky imunní. A v případě tohoto páru nešlo o krátkou aférku, ale o velkou životní lásku, kterou přerušila až smrt režiséra.

Hvězdou filmu o zdravotních sestřičkách, kterým by jejich práci rozhodně nikdo nemohl závidět, se stala Jiřina Jirásková. Ta právě v této době mohla po dlouhém období, kdy měla zakázáno natáčet, konečně slavit návrat, a to v plné parádě. A přestože po revoluci v roce 1989 se její popularita začala vytrácet, právě role zdravotní sestry zvané Babi ve filmu Sestřičky je odkazem jejího talentu a silné osobnosti.

Byla to právě Jirásková, kdo Aleně Mihulové pomohl překonat stud, když se během natáčení zdráhala odhodit podprsenku. Jirásková jí to prostě názorně ukázala, a tak jí dodala odvahu.  

Mihulová v té době studovala ekonomickou školu a ve volném čase hrála amatérské divadlo. Když se objevila v televizi výzva ohledně role začínající zdravotní sestry v poválečném pohraničí, podpořená kamarádkami se přihlásila.

Z konkurzu chtěla nakonec vycouvat, protože se o roli zajímalo asi 300 dívek, ale přemohla se a neutekla. A vyplatilo se jí to.

Alena Mihulová (2021)
Alena Mihulová (2021). | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Scénář předepisoval, že starší sestra má pomáhat té mladší. Jiřina Jirásková tak vlastně pracovala na dvě směny, protože kromě rad daných scénářem se nezkušené dívky ujala i mimo kamery a pomáhala jí. Sama neměla děti, a tak si s Mihulovou vytvořila velice blízký vztah, který přetrval i po natáčení. Mladé herečce pomohla i s přípravou ke zkouškám na DAMU.

Během natáčení se vyplašené dívce věnoval velice intenzivně i režisér Kachyňa – radil jí, jak má konkrétní scény hrát. Z obdivu a uznání se během natáčení stala láska. Svůj vztah z počátku několik let tajili, protože tak velký věkový rozdíl byl skoro strašidelný. Umělecký svět byl sice benevolentnější, ale v tomto případě byl v očích kolegů Kachyňa za blázna a Mihulová za zlatokopku, která si chce udělat kariéru přes stárnoucího režiséra. Když se vztah provalil, nikdo páru velkou životnost nepředpovídal. A přesto spolu žili v dobrém i ve zlém, a to až do smrti režiséra v roce 2004. On měl na krku osmdesátku, jí bylo teprve třicet osm.

Ve filmu Sestřičky si postava Aleny Mihulové (Marie Sahulová) užije vztah s Ondřejem Vetchým. Spolu se opět postavili před kameru jako manželský pár v seriálu Okresní přebor (2010). Alena Mihulová se vrátila i k roli zdravotní sestry v emotivním snímku Domácí péče (2015), kde byl jejím partnerem Boleslav Polívka

Zdroje článku: