30 případů majora Zemana: První opravdu velký kriminální případ na Honzu Zemana čekal v pohraničních hvozdech

30 případů majora Zemana: První opravdu velký kriminální případ na Honzu Zemana čekal v pohraničních hvozdech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh Bestie je zasazený do roku 1949 a zabývá se převaděčstvím přes hranice. Děj otevírá mladý pár, který se vydal na strastiplnou a nebezpečnou cestu. Jak moc nebezpečná bude, ještě netuší. Se synem Petrem (Miroslav Nohýnek) se na nádraží loučí otec, který netuší, zda syna ještě někdy uvidí.

Přemlouvání už vzdal. Petr se rozhodl, že v takové nesvobodě žít nechce. Má připravené zlato pro převaděče a s ženou (Jitka Zelenohorská) míří do Trnova. Otec ještě na poslední chvíli dává synovi cennou známku, aby měl něco do začátku. Syn slibuje, že napíše pohlednici, kterou podepíše cizím jménem.

V Trnově si už mladý pár vyzvedává výpravčí a odvádí do staré hájenky, kde mají čekat na strýčka, který je za tmy převede přes bažiny. Cesta nemá být dlouhá.

Když se objeví v dáli smluvené světlo, mladí lidé se za ním vydávají, ale z nedbalosti odhozenou cigaretou zapalují dřevěnou stavbu. Požár zahlédne výpravčího žena Berta (Stella Zázvorková) a volá hasiče.

To je okamžik, kdy se lesní požár mění ve vyšetřování trestného činu. Na místě hasiči nalézají na zemi šperky a pod podlahou lidské ostatky. Vše ještě důkladně prohlédne strážmistr Bártík (Miroslav Masopust) a nalezené věci veze do Prahy sám Zeman.

Z ostatků vyjde najevo, že jedna z koster patří továrníkovi Holmanovi, což všechny udiví. Měl být za hranicemi. Místo toho je zřejmé, že zemřel cizím zaviněním. Poznat druhou oběť je složitější, ale nakonec to přece jen půjde podle zvláštního zubařského ošetření. Nakonec je jasné, že šlo o učitelku Málkovou a zuby jí dělal postarší dentista Houdek (František Filipovský) a platil je Holman.

Bártík jde oznámit smutnou novinu tetě Málkové (Irena Kačírková), ta však tvrdí, že neteř je v pořádku a posílá jí z emigrace pohlednice podepsané Zuzka a Kája, jak bylo domluveno. Právě tato jména měl domluvená i Petr s manželkou. Začíná pátrání po pohlednicích. Ještě větší záhada přichází, když Petrův otec přiznává, že se na burze objevila známka, kterou dal synovi. Má ji Kloc (Miloš Kopecký). Zeman chce pomoct Málkové vypátrat, co se vlastně stalo.

Na pomoc si přizve mladého Hradeckého (Rudolf Jelínek), který má sehrát dalšího zájemce o cestu bažinami do Německa. Z nádraží je také odvedený do vypálené hájenky a dostává instrukce kvůli světýlku. Přichází nebezpečná část dobrodružství, kdy musí přes bažiny. Výpravčí krade Hradeckému batoh a ten zase odhalí původ světýlka. Na světlušku si hraje Berta, manželka výpravčího. Jenže tentokrát spěchá a chce honem utéct a sama končí ve smrtelné pasti, kterou připravovala pro jiné. Berta končí utopená v bažinách.

Zatčený poštmistr Novák (František Horák) přiznává, že Bertu naučil chodit v bažinách a vedl akce.

Zeman dostává nabídku na místo v Praze od náčelníka pražské kriminálky Pavláska.

Pod čarou

Případ převaděčství přes bažiny je mezi milovníky krimi hodně oblíbený. Celý díl má dobrou atmosféru a ideologie je v něm jako šafránu. Velice ponuře působí bažiny a lesy, kde se natáčelo. V lese uprostřed bažin by rozhodně nikdo dobrovolně přenocovat nechtěl. Zeman se tady konečně osvědčuje jako kriminalista, který vyšetřuje závažný čin. Jeho postava je však trochu upozaděná malými, ale skvěle zahranými rolemi, jaké předvedli třeba František Filipovský nebo Miloš Kopecký. Děj se poměrně věrohodně drží předlohy a finálové záběry z pronásledování v bažinách jsou velice působivé. Skvělý herecký výkon předvedl Rudolf Jelínek.

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • ČSFD,
  • autorský článek