Zlatá labuť: Už aby byl konec. Právě v tomto duchu se šíří názory diváků na sociálních sítích

Zlatá labuť: Už aby byl konec. Právě v tomto duchu se šíří názory diváků na sociálních sítích
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po návratu Báry se z milovaného seriálu stala telenovela, která nedává smysl. To je asi nejčastější reakce, která se mezi skalními příznivci seriálu šíří. Už je tedy jasné, proč seriál končí, zatímco na Slovensku jeho obdoba má poněkud pestřejší a delší děj. Českým tvůrcům došly nápady.

Proč se Bára vrátila?

Postava prodavačky, která už od začátku budila u diváků rozporuplné reakce, je zpět. A navzdory skutečnosti, že musela ze země uprchnout kvůli obvinění, se teď vesele procházela po Praze, zašla si do Labutě, kde by ji určitě nikdo nehledal, a vrátila se do bytu, který by měl být pod dozorem Němců, a to nejen kvůli ní, ale i kvůli Martinovi. Vlastně se pohybuje tak volně, že se divák musí ptát, proč se skrývala.

Bára
Bára | Zdroj: TV Nova

Její obvinění jdou najednou smazat tak jednoduše, jako by stačilo mávnout kouzelnou hůlkou a nějaký dobrosrdečný strejda na gestapu by prostě jednoduše její spis hodil do ohně. Celá hrůza okupace se tak mění ve frašku, kde stačí mít nějakou tu známost a nebezpečí je pryč.

Bára dokonce získá nové doklady, když ty původní ztratila během neúspěšného pokusu o přechod hranice. Nikdo neřeší, že za nelegální pokus o překročení hranice byl provaz. Jednoduše stačilo, když Toni požádala otce, který má ty správné známé, a nové doklady jsou na světě.

Mimochodem, požádala otce, kterého si Gruber vodí jako maskota. A právě tento muž šlechtické krve, který přišel kvůli zájmům Němců o pozemky, jež potřebovali Kučerovi k budování elektrárny, rovněž pro Němce, je najednou ochotný na nějakých úřadech pod dohledem Němců zařizovat Kučerům doklady pro bývalou prodavačku.

Petr ve spárech své ředitelky

A potom je zde naprosto nevyjasněná situace údajné smrti Báry. Petr, zřejmě pod vlivem prostopášné ředitelky Labutě, která ho dostala do tak velkých problémů, že se musel vzdát syna, už úplně ztratil poslední zbytky zdravého rozumu a s Toni se dál stýká. Neptá se, proč mu řekla o Bářině smrti.

Kučerová, Toni, Edík a Petr
Kučerová, Toni, Edík a Petr | Zdroj: TV Nova

Petr sice působí jako dobrý muž, ale v podstatě je to zbabělec. Kdyby neměl Macha, nic z jeho takzvaných dobrých skutků by se nerealizovalo. Jednou se vybičoval k tomu, že chtěl zabít Grubera, ale jed nakonec vypil jen on sám. Byl navíc tak neškodný, že se z něj vyspal. Je tedy k diskuzi, jak by asi mohl zabít Grubera. Jinak se nezmohl na nic.

To měl být romantický vrchol seriálu

Už úplně tragické bylo setkání Petra a Báry. Pokud chtěla Bára na někoho jít s nožem, možná si měla lépe vybrat svůj cíl. Všechny problémy, které se na ni nasypaly, byly jen kvůli naprosté neschopnosti Petra si udělat pořádek v milostném životě.

Věrnost nepatři mezi jeho silné charakterové vlastnosti, což nakonec předvedl už v sanatoriu, když udělal Markétě dítě. Tak moc ji nechtěl, až z toho byla těhotná. Ale Báře pořád sliboval jasnou společnou budoucnost.

Nedokázal ji ochránit – kdyby nebylo Záhoře, Bára by už nejspíš nebyla. Přesto jako naivní husa opustila zdi kláštera a vydala se navzdory stále trvajícímu obvinění do Prahy, a dokonce do Zlaté labutě.

A co dostala? Ujištění od Petra, že je na jeho seznamu milovaných osob, ale bohužel není na prvním místě. Dokonce když došlo na debatu o návratu stíhané Báry bez dokladů na staré pracovní místo, Petr musel jít řešit něco neodkladného, aby nemusel učinit rozhodnutí.

Toni a Alena
Toni a Alena | Zdroj: TV Nova

Trapný konec jinak povedeného nováckého dílka

Krásný seriál tak těsně před koncem dostal pachuť trapnosti. Nikdo nečekal, že bude děj zalitý sluncem, ale nakonec se to nějak zvrtlo, Nejpopulárnější milenecká dvojice zmizela kvůli smrti Evy, Irena má sice Alenu ráda, ale její „být vždy krok napřed“ se někam vytratilo, vězni chycení za odboj utíkají Němcům tak, jako by šlo o hru, Vágner (údajně velké zvíře odboje) se nechá odvést Gruberem, jako by šel na přátelskou návštěvu.

Alena, která má možnost dostat balík peněz a zmizet, jako se to podařilo Báře, si myslí, že se vdá a Gruber ji nechá svého potomka vychovávat s číšníkem.

A celým seriálem se táhne kolaborace Kučerových s okupanty a jediným jejím cílem je, aby si ochránili rodinný majetek. Řeči, že chrání své lidi, jsou jen trapnou výmluvou. Ty lidi jen potřebují, aby prosperovali a aby si nechali zadní vrátka, až se situace otočí.

Zdroj článku:
  • Autorský text