Fanoušci výpravných seriálů, romantiky, intrik a předválečné módy si přijdou na své v novém seriálu Zlatá labuť

Fanoušci výpravných seriálů, romantiky, intrik a předválečné módy si přijdou na své v novém seriálu Zlatá labuť
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
S historicky prvním dobovým seriálem chce začátek roku přivítat TV Nova. Původní výpravný seriál Zlatá Labuť bude vyprávět osudy lidí spjatých se stejnojmenným luxusním domem, ve své době nejmodernějším chrámem nákupu a luxusu v Československu, stojícím v samém centru Prahy.

Báře Veselé, kterou vytvořila Marta Dancingerová, se smůla lepí na paty a je na útěku před spravedlností a neblahým vlivem svého bývalého přítele. Shodou okolností se tak trochu nedobrovolně stává prodavačkou v oddělení módy v právě otevřeném obchodním domě Zlatá labuť. To vše na přelomu třicátých a čtyřicátých let, tedy v době, kdy je Praha stále ještě zalita neony, v uměleckých směrech převládají art deco a kubismus, nedávno vzniklý zvukový film určuje módní trendy a nezbytnou součástí každého gentlemana je oblek a vybrané chování.

Seriál bude vyprávět o osudech zaměstnanců i majitelů nově otevřeného obchodního domu. Soustředí se hlavně na tři hlavní hrdinky, mladé dívky, které očekávají, že se jim v nové práci naplní životní cíle a touhy, a možná i doufají, že zde najdou ochranu před nástrahami vnějšího světa. Pro všechny je to úžasná práce v novém luxusním a atraktivním světě, který v tehdejším Československu neměl obdoby.

„Bára řeší spoustu problémů, které nečekala. A jeden z těch problémů je samozřejmě láska. Postava mě baví, protože má velký nadhled a je odvážná a spontánní. Je jiná, než co jsem doposud hrála,“

říká o své roli Marta Dancingerová.

prodavačky obchodního domu v novém seriálu, zdroj: TV Nova

Novými kolegyněmi Báry Veselé se stanou Eva Dušková (Beáta Kaňoková), křehká žena, která svou práci v obchodním domě vnímá jako vstupenku do jiného světa, do světa filmu, ve kterém by se ráda prosadila, a Alena Zimová (Simona Lewandowská). Ta do Prahy utekla z malé vesnice a doufá, že jí anonymita velkoměsta konečně umožní žít tak, jak touží.

Zlaté labuti vládne rodina Kučerů. V jejím čele stojí Rudolf Kučera, kterého ztvární populární herec Petr Kostka. Kučera je nekompromisní otec rodu a zapálený vlastenec. Diplomacii v rodině zajišťuje po jeho boku Božena v podání Daniely Kolářové.

Ta o své roli říká:

„Je to z našeho současného pohledu krásně genderově nevyvážené manželství. Petr Kostka hraje hlavní postavu, majitele Zlaté labutě, a velmi autoritativní hlavu rodiny. A moje postava paní Kučerové přijala úlohu ženy, která se stará o všechno ostatní doma, je klidná a smířená se svou podřízeností manželovi.“

K tomu, co ji přimělo přijmout roli ve Zlaté labuti, dodává:

„Nabídku jsem si zprvu hodně rozmýšlela. Na začátku jsem se sešla s tvůrci, mluvili jsme spolu například o úrovni jazyka a o české seriálové tvorbě obecně, následně jsem dostala na ukázku dva scénáře a uvažovala jsem o tom a rozhodla jsem se. To téma je pro mě přitažlivé. Sama jsem se dozvěděla hodně zajímavých věcí o předobrazech seriálu Zlatá labuť. Navíc se autoři snaží napínavým způsobem rozkrývat spoustu různých vztahů, takže se seriál jeví velmi zajímavě.“

Kostka a Kolářová v novém seriálu, zdroj: TV Nova

Božena má dva syny. Prvorozeným je Rudolf Kučera mladší v podání Petra Stacha, který v dětství prodělal obrnu a je upoután na invalidní vozík. Přesto jde o vitálního a potenciálního dědice celého rodinného impéria, který stále více touží po rodině.

Druhorozeným synem je Petr Kučera ztvárněný Adamem Vaculou. Ten se v poslední době mihnul hned v několika velkých zahraničních produkcích, mimo jiné v seriálu z marvelovského univerza Falcon a Winter Soldier nebo v německém historickém seriálu Freud. Petr je podnikatel, který se vrátil z cest po světě, kde se inspiroval, a v Praze právě rozjíždí svůj nový projekt nazvaný Zlatá labuť. Je gentleman a má svou vizi. Chce v Československu vytvořit něco, co tady ještě nebylo. Může se zdát, že Petr je předurčen k řízení obchodního domu, ovšem do čela rodinného klanu se dere jeho starší sestra a poslední z rodiny Kučerových, Irena, kterou ztvárňuje Kristýna Ryška (dříve Podzimková).

Irena je intrikánka a věří, že má lepší schopnosti než její sourozenci. Vést firmu je jedním z jejich velkých cílů, ale v době, ve které žije, to není snadné. Irena žije v odcizeném vztahu se svým manželem Lukášem Maškem, kterého ztvárňuje Robert Mikluš.

Kristýna Ryška v seriálu, zdroj: TV Nova

„Je to žena, která si jde za svým. Kariéristka. Takže i proto se může v očích diváka zdát, že je to intrikánka, protože to bylo na tu dobu nezvyklé,“

říká o své roli Kristýna Ryška.

Kromě rodiny Kučerů se Zlatá labuť zaměří i na osudy zaměstnanců obchodního domu. Oddělení módy Zlaté labuti vede Valerie Horká. Tu ztvárňuje Hana Kusnjerová. Kromě ní v oddělení módy působí i Kristýna Malá (Ema Businská), která ztvární ne moc šikovnou dívku, která nechápe, proč ji do tak prestižního obchodu přijali, a Vojta (Vojtěch Vodochodský), mladý, „světaznalý“ kluk, který jde štěstí naproti, co to jde, a zatím mu to vychází. Je milý a empatický, díky čemuž získává oblibu zejména u starších žen, přičemž se ji nebojí využít.

V dalších rolích uvidíme Tomáše Töpfera, Lucii Štěpánkovou, Adriana Jastrabana, Jacoba Erftemeijera, Pavla Řezníčka, Jana Dolanského, Michaelu Maurerovou, Kryštofa Bartoše, Jaroslava Plesla, Sarah Haváčovou nebo Reginu Rázlovou.

Obchodní dům Zlatá labuť byl postaven na ploše více než 2 500 metrů čtverečních v pražských Kbelích v nových Dramedy Studios. Nachází se zde luxusní kanceláře, suterén pro běžné pracovníky obchodního domu, dobová restaurace, bar, prodejna módy, nebo gramofonových desek či klenotnictví.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • autorský článek