Konec sdílení účtu na Netflixu! Společnost chystá nový bezpečnostní prvek

Konec sdílení účtu na Netflixu! Společnost chystá nový bezpečnostní prvek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Podle posledních analýz až třetina uživatelů streamovacích služeb sdílí svůj účet s někým dalším, čímž porušuje podmínky užívání. Doposud se žádná ze služeb na tuto problematiku nezaměřila, nyní se však do boje pouští Netflix.

Je sdílení účtu vůbec legální? 

Jediný účet samozřejmě může používat více uživatelů. To je očividné vzhledem k možnosti vytvořit si hned několik personalizovaných profilů. To přímo vybízí pořídit si jedno předplatné a své heslo nasdílet neomezenému počtu přátel. K takové praxi přistupuje celá řada lidí, teoreticky to ale tak snadné není. Při registraci Netflix sice deklaruje, že prostřednictvím vašeho účtu bude možné provozovat až pět profilů, v podmínkách ale také uvádí, že sdílet jej mohou pouze členové jedné domácnosti. 

 

Spotify zakročilo již dávno předtím 

Management Netflixu před více než rokem sdělil, že o problému sdílení přístupových údajů vědí. Tehdy ale tvrdil, že se s tím nechystají nic dělat. V té době se již audio platforma Spotify, která nabízí obdobné rodinné předplatné, snažila těmto praktikám zabránit. Při zakládání společného předplatného šesti osob Spotify vyžaduje stejnou adresu bydliště. Tím v současnosti prověřování pro většinu uživatelů končí, v roce 2018 se ale Spotify pokusilo zpřísnit podmínky prostřednictvím rozesílání testovací várky e-mailů, ve kterých žádá uživatele s rodinným předplatným, aby potvrdili svoji polohu na společné adrese pomocí GPS lokalizace. Od toho se společnost nakonec rozhodla upustit, vzhledem k vlně kritiky, která poukazovala mimo jiné na to, že pro studenty z rodin, kteří jsou na kolejích nebo na zahraniční stáži, je potvrzování komplikované, zatímco například pro šestici spolužáků, která podmínky skutečně porušuje, není potvrzení prostřednictvím GPS lokalizace problém. 

 

Zamezení ztrátě desítek miliard korun

V poslední době také Netflix očividně změnil názor a nyní se pokouší vyvinout systém, jak zamezit ušlému zisku. Již v současné době probíhá vyhodnocování podezřelých uživatelů. Zatím neznáme princip, na základě kterého vyhodnotí možné porušení podmínek, zřejmě ale půjde o rozdílné IP adresy. Pokud u některého z účtů systém dojde k takovému závěru, při spuštění aplikace se mu zobrazí žádost o potvrzení pomocí kódu, který přijde majiteli účtu prostřednictvím SMS nebo e-mailu. Toto opatření se v současnosti vztahuje údajně pouze na aplikace v televizních zařízeních. Stále je ovšem ve fázi testování, zůstává tak otázkou, zda takový prvek bude skutečně plošně zaveden.