Ufňukaná Uršula: Budete koukat, z jakého filmu herečku znáte mnohem déle, než z Harryho Pottera

Ufňukaná Uršula: Budete koukat, z jakého filmu herečku znáte mnohem déle, než z Harryho Pottera
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Shirley Henderson bylo během natáčení Harryho Pottera více než 35 let. Na rozdíl od ostatních hvězd filmové ságy to nebyl její herecký debut, na obrazovkách se objevila již dávno před tím.

Shirley se narodila v roce 1965 ve Skotsku. Od útlého mladí se věnovala zpěvu, vystupovala na drobných koncertech a účastnila se pěveckých soutěží. Později se přihlásila také do dramatického kroužku a již v 16 letech absolvovala roční herecký kurz na Adam Smith College. Po úspěšném absolvování si to namířila přímo do Londýna, na prestižní konzervatoř Guildhall School of Music and Drama. 

Začala vystupovat v britském Národním divadle, odkud se dostala také na televizní obrazovky. Její první role byla v neúspěšném seriálovém dramatu Shadow of the Stone. Po několika dalších drobných angažmá přišla zlomová role Isobel v krimiseriálu Hamish Macbeth. Od roku 2001 ji známe jako životem ošlehanou Jude z filmové série o Bridget Jonesové. 

Konečně rok 2005 přinesl Harryho Pottera a Tajemnou komnatu, kde Shirley získala roli uplakaného ducha studentky havraspárské koleje Uršuly Warennové. Když ji v dívčích umývárnách zabil bazilišek, bylo Uršule teprve 14 let, Shirley ji ale díky svému mladistvému vzhledu ztvárnila až ve svých 36 letech. Znovu se navrátila o dva díly později, při boji o Ohnivý pohár, v roce 2005. Tenkrát pomohla Harrymu v rozluštění druhého úkolu, když mu poradila, že viděla Cedrica otevřít zlaté vejce pod vodou. 

Další její rolí byla Anna Karenina a nové Star Wars: Vzestup Skywalkera. V minisérii Agatha Christie: Vraždy podle abecedy sehrála roli Rose Marburyové. V roce 2004 získala ocenění za nejlepší komediální roli ve filmu Bratranci z Ameriky na filmovém festivalu v Newport Bech. O rok později byla oceněna na filmovém festivalu v Marakeši a také porotou BAFTA Scotland Award jako nejlepší herečka za film Mrazivá řeka

O jejím soukromém životě se toho příliš neproslýchá. 24. listopadu oslaví své 55. narozeniny. Podle známých informací by v současnosti neměla mít žádný dlouhodobý vztah.