Do hereckého nebe se odebrala herečka především divadelních rolí Milena Asmanová

Do hereckého nebe se odebrala herečka především divadelních rolí Milena Asmanová
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Milena Asmanová, herečka narozená v Brně v říjnu roku 1930, zemřela letos 3. ledna. Bylo jí devadesát let. Pro studium herectví si vybrala Prahu a po škole začínala v divadlech v Mostě a v Pardubicích.

Divadelní kariéra

Nakonec se usadila ve Státním divadle v Ostravě (později Národní divadlo moravskoslezské), kde působila od roku 1960 až do roku 1993, kdy ukončila stálé angažmá odchodem do důchodu. Tím ale její práce v divadle neskončila a hostovala zde až do roku 2000. Diváci ji mohli vidět v představeních: Balada pro banditu, Návštěva staré dámy, Rychlé frézy, Strýček Váňa a Šumař na střeše.

Filmové a seriálové role

Ve svém životě se nevyhýbala ani příležitostem v televizních filmech a seriálech a stihla toho opravdu hodně. Poslední roky ji diváci mohli vidět v menší roli v krimi seriálu Policie Modrava (2015-2019) z prostředí Šumavy. Předtím si zahrála v cyklu povídek U nás doma.

Pamětníci si určitě budou pamatovat herečku jako Karolínu v seriálu Kamenný řád (1975). Seriál byl ve své době velice odvážným počinem. V době těžké normalizace a kolektivizace zemědělství se objevila televizní sága vyprávějící o životě rodiny hospodařící na svém gruntu (selský statek). Seriál patří k nejpodařenějším projektům ostravské televize, a přestože kromě Beka a Töpfera jsou herecké tváře málo známé, je i dnes seriál zajímavým pohledem na tehdejší dobu, na střet moderní doby a starých přetrvávajících tradic a dobře vykresluje i charaktery lidí.

Práce s nastupující generací mladých herců

Marie Asmanová odvedla kus dobré práce i jako oblíbená pedagožka na ostravské konzervatoři. Své herecké zkušenosti předala například herečce Zuzaně Bebarové nebo Michalu Kovalčíkovi, známému spíše jako Ruda z Ostravy. Na své studenty byla přísná, ale sama jim šla příkladem.