Zimu nám zpříjemní Četnické humoresky. Pilotní díl diváky nenadchl, ale potom si četnickou partu zamilovali

Zimu nám zpříjemní Četnické humoresky. Pilotní díl diváky nenadchl, ale potom si četnickou partu zamilovali
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
První epizoda divákům představila četnickou pátrací stanici, která řeší prvorepublikové případy a hlavním hrdinou se stane Tomáš Töpfer. Jak šel čas, seriál si získával stále větší oblibu, a to především díky spojení dějových linek z vyšetřování a ze soukromí četníků.

Často byly při vyšetřování malých i velkých zločinů do děje zakomponované humorné a romantické prvky, což k obrazovkám přilákalo davy diváků. Četnické humoresky se tak staly, podobně jako třeba seriál Vyprávěj, projektem, který si najde diváky i při poměrně častých reprízách. Je to částečně dáno i tím, že v běžné nabídce pořadů není nic, co by dokázalo diváky zaujmout, a tak je pozvánka k nahlédnutí do života četnictva v minulém století sázkou na jistotu.

V pilotní epizodě si diváci připomenou hlavní hrdiny, rodiny a také jejich starosti. Z obrazovek na diváky dýchne zidealizovaná doba, kam by se každý chtěl na chvíli podívat a vidět zblízka naleštěná auta, upravené ženy a disciplinované četníky, kteří žili vlastně ve vojenském drilu, s ubytováním v kasárnách a s životem, kde práce byla vždy na prvním místě.

Zatímco se četníci snaží vypátrat rafinovaného zloděje slepic a tajemného pytláka, vlivný poslanec Slepička (Marian Labuda) si ve sněmovně stěžuje na liknavost a neschopnost četníků.

Díky mimořádnému pozorovacímu talentu četnického zelenáče strážmistra Jarého (Ivan Trojan) dojde k překvapivému a dramatickému zvratu situace.

V roli policejního fotografa Němce se v seriálu divákům zalíbil herec František Švihlík, který už bohužel v roce 2018 zemřel, ale i tak si slávu seriálu, který vznikal v letech 2001 až 2007, užil. Málo se ví, že se na projektu podílel i jako pomocný režisér.

Švihlík a Trojan
Švihlík a Trojan | Zdroj: Radomír Řezáč / © Česká televize

Rodák z Horních Měcholup se původně vyučil automechanikem a v tomto oboru i pracoval. Divadlo měl jako koníčka, ale pokusy ke studiu na divadelních školách nevyšly. Zkusil to tedy přes loutkové divadlo. Přes něj se dostal k činohře, přestože to ze začátku nebylo až tak zajímavé. S velkou trpělivostí se mu z malých oblastních divadel podařilo přiblížit do Kladna, kde byl přece jen blíž k Praze. A po dlouhých letech se mu konečně podařilo v roce 1987 dostat do Městských divadel pražských, kde zůstal až do penze.

Filmografie Františka Švihlíka není moc bohatá. Možná nebyl průbojný a neměl dost známých na správných místech. Jeho debutem na stříbrném plátně byla postava strážného Půlnočního království v pohádce Jak se budí princezny (1977). V osmdesátých letech pak dostal menší příležitosti od významných filmových tvůrců Jiřího Svobody a Víta Olmera, a to v postavách ve filmech Antonyho šance a Bony a klid.

V seriálech se objevil v Dobrodružství kriminalistiky a Detektiv Martin Tomsa. Role v Četnických humoreskách mu konečně přinesla odměnu za vytrvalost a pracovitost. Přestože to byla jedna z vedlejších rolí, dostal dost prostoru, aby si ho diváci pamatovali.

Ve vysílání na ČT1 10.01.2024 v 20:10

Zdroje článku: