Kvíz: Ze života četnické pátračky aneb Četnické humoresky

Kvíz: Ze života četnické pátračky aneb Četnické humoresky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál sledoval téměř celý národ, a to hned z několika důvodů: připomíná období první republiky, herecké obsazení je skvostné, kriminální téma v seriálech oblíbené, a navíc je dílo okořeněno humorem.

Četnické humoresky byly natočeny v brněnském studiu a postupně vznikly tři série – každá z nich o 13 dílech. Divák se v seriálu seznamuje s životem četnické pátračky, která byla předchůdcem dnešní kriminální služby, sleduje vyšetřovací metody té doby, nahlédne do soukromých životů jednotlivých postav a současně na něj dýchne atmosféra tehdejší společnosti.

A protože seriál rafinovaně kombinuje detektivní žánr s komediálními prvky, zajistil si tu nejvyšší sledovanost. Navíc jednotlivé detektivní zápletky vycházejí ze skutečných kriminálních případů, jejichž spisy byly nalezeny v archivech. Zajímavostí je i to, že předlohou seriálové postavy Karla Arazíma byl skutečný četník, Josef Arazim. V roce 2022 se podařilo vypátrat jeho hrob na okraji města Hradec Králové.

Je téměř jisté, že Česká televize bude celý seriál zase někdy reprízovat, do té doby na něj však můžete alespoň na chvíli zavzpomínat a zjistit, jak pozorní jste při jeho sledování byli.

Četnictvo vzniklo společně s Československou republikou. Po první světové válce v roce 1918 nastal neobyčejný rozmach zločinnosti. Vzrostl počet těžkých zločinů proti zdraví a životu, stejně tak zločinů majetkových a neustále se zvyšovala rafinovanost způsobu jejich provádění a zahlazování stop po těchto skutcích.

V čele četnictva stálo ústřední Četnické pátrací oddělení, které vše řídilo a současně působilo jako evidenční úřad potulných cikánů. Ústřednímu četnickému oddělení také podléhal Ústav pro výcvik a chov služebních psů četnictva v Pyšelích.

Speciální četnické útvary

  • Četnické pátrací stanice pro těžší a komplikovanější kriminální případy.
  • Četnické pohotovostní oddíly k zesílení služeb k udržování veřejného klidu a pořádku.
  • Četnické silniční kontrolní stanice pro odborný dohled nad zachováváním dopravně-policejních předpisů na veřejných silnicích a cestách a k poskytování první pomoci při těžkých silničních nehodách.