Zahraniční seriály, které na podzim nabídne Česká televize

Zahraniční seriály, které na podzim nabídne Česká televize
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pozvánka do romantického prostředí na královském dvoře potěší milovníky historických seriálů, kteří si tak mohou vychutnat nový seriál z francouzské produkce. Plno akce a napětí se rozpoutá v seriálu od srbských tvůrců a z BBC k nám doputoval kriminální seriál se silnou ženskou hrdinkou na palubě ponorky.

Marie Antoinetta

Po diváckém úspěchu seriálu Marie Terezie, který byl natočen ve spolupráci s českými tvůrci, mohou diváci sledovat osudy její slavné dcery Marie Antoinetty, oblíbené postavy francouzských dějin.

V pouhých čtrnácti letech byla poslána svou matkou do Francie, aby se vdala za budoucího krále Ludvíka XVI. Marie Terezie byla pověstná diplomatickým řešením spojenectví právě sňatky svých potomků. Sňatková politika Marie Terezie slavila úspěch, když na francouzský trůn v roce 1774 skutečně usedl manžel Marie Antoinetty a její dcera se stala francouzskou královnou.

V osmi epizodách sledujeme cestu Marie Antoinetty z vídeňského dvora do Versailles, kde se postupně z nesmělé, téměř opovrhované dívky dauphinky stala sebejistá francouzská královna. Její hlavní úkol byl porodit královského dědice. Nebylo to však hned a celých devět let si tak musela zvyknout na ponižování a ústrky, protože nedokázala splnit své poslání. Scénář k seriálu napsala Deborah Davisová (Favoritka) a „svou“ Marii Antoinettu pojala jako ženskou ikonu své doby. Režie se ujal Pete Travis, zkušený britský režisér. Po úspěchu první řady ohlásili producenti další řadu seriálu.

Hlavní role francouzské královny se ujala Emilia Schüle, herečka německého původu, která se však narodila v Rusku. S rodiči potom odjela do Německa.

Besa II

Po velkém úspěchu první řady pokračuje srbský seriál dalšími deseti epizodami. Hlavní hrdina Uros Perić, který při nezaviněné nehodě zabil dceru obávaného mafiánského bosse Dardana Beriši, byl Interpolem coby chráněný svědek ukryt v Estonsku s novou identitou.

Dardan je sice ve vězení, ale na šachovnici mezinárodního drogového obchodu je několik hráčů a každý hraje svou hru, včetně ambiciózního Petrita Koćiho, vysokého důstojníka Interpolu. Nic není zapomenuto a touha po moci a penězích je příliš velká, aby v této hře nebyli pěšáci bez lítosti obětováni.

Vigil

Šestidílné kriminální drama z dílny BBC zaujme především atraktivním prostředím, v němž je děj situován. Po tom, co byl záhadným způsobem potopený rybářský člun i s posádkou, odehraje se na palubě britské jaderné ponorky Vigil, vyzbrojené nukleárními raketami, incident vedoucí ke smrti námořníka. A protože ponorka nemůže přerušit svou strategickou misi na moři, musí se policejní vyšetřovatelka dopravit na její palubu. Zde se musí nejprve sžít se zcela novým prostředím, a kromě vyšetřování vraždy jednoho z námořníků se také vyrovnat se svými osobními démony. Hlavní roli v seriálu ztvárnila Suranne Jonesová, divákům České televize známá coby představitelka titulní role v seriálu Doktorka Fosterová.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text