Právě probíhá filmová přehlídka Kino na hranici. Na tyto filmové projekty se můžete těšit

Právě probíhá filmová přehlídka Kino na hranici. Na tyto filmové projekty se můžete těšit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Již 22. ročník filmové přehlídky Kino na hranici probíhá 21. – 26. srpna. Zahájí jej filmová a dlouho očekávaná novinka Agnieszky Holland. Na co se budou moci diváci těšit?

Šarlatán zahájí filmovou přehlídku

Již dvaadvacátý ročník filmové přehlídky se kvůli pandemii koronaviru musel z tradičního květnového termínu přesunout na konec srpna. Ředitelka celé akce Jolanta Dygoś uvedla, že: „Promítat u příležitosti zahájení festivalu Šarlatána byl náš sen! Agnieszka Hollandová totiž Kinu na hranici fandí už dlouhá léta. Zdá se mi, že její přízeň a sympatie chované vůči našemu festivalu cítíme vlastně odedávna. Poděkování patří i společnosti Gutek Film, která nám poskytla tento film ještě před jeho premiérou v polských kinech.“

Retrospektiva Miloše Formana

Většina programových bodů bude i přes současnou situaci zachována. Diváci se tak mohou těšit na připravovanou retrospektivu Miloše Formana, kterou podpořila i ambasáda Spojených států amerických v Praze. V rámci programu tak bude možno zhlédnout nejznámější Formanovy filmy, i dokumentární filmy, které jsou slavnému režiséru věnovány. Bude představen například dokument Miloš Forman: Co tě nezabije… z roku 2009, nebo dokumentární počin Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman.

Hejtři a nerdi

Jedno z témat filmové přehlídky bude Hejtři a nerdi. Diváci uvidí téměř desítku snímků o problematice chování na internetu. Nebude chybět projekce dokumentu Víta Klusáka V síti, nebo novinka tvůrců Corpus Christi a Místnosti sebevrahů s názvem Hejtr.

Smyslné snímky

Další festivalovou novinkou je program s názvem Lechtivé kino. To představí 10 českých a polských filmů se smyslnou tématikou. Promítat se budou Sedmikrásky Věry Chytilové, Ďábelské učení od Janusze Majewského nebo Extase od Gustava Machatého.

Filmová přehlídka probíhá 21. – 26. srpna v Českém a Polském Těšíně.