Vzpomínka na Tomáše Valíka, který propůjčil na šest let svou tvář pekaři Zajíčkovi z Ulice

Vzpomínka na Tomáše Valíka, který propůjčil na šest let svou tvář pekaři Zajíčkovi z Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
8. října to bylo šest let, co zemřel herec Tomáš Valík, který se poslední část své kariéry zapsal divákům do paměti především jako pekař Richard Zajíček z nekonečného seriálu Ulice.

Vše kolem jeho smrti bylo tak trochu záhadné, protože ani jeho rodina neměla tušení, že je nemocný. Všechna média zmiňovala dlouhou a závažnou nemoc, ale nikde se nepsalo, o co vlastně šlo. Nakonec podlehl zápalu plic, kterému jeho zeslabený organismus nedokázal čelit.

V nemocnici byl hospitalizovaný více než měsíc a ležel na JIP Kliniky infekčních, parazitických a tropických nemocí v pražské Nemocnici na Bulovce.

V souvislosti s hercem se psalo, že žije bohémským životem a hodně cestuje. Dokonce se vyskytly i spekulace, že zemřel na stejnou nemoc jako Freddie Mercury. To by vysvětlovalo to skrývání nemoci i před nejbližšími.

O jeho stavu před smrtí informoval prostřednictvím magazínu Aha jeho přítel, se kterým údajně komunikoval. Psal mu, že ho do nemocnice přivezli na poslední chvíli a že má vysoké teploty, které doprovází zápal plic. Zdroj uváděl, že byl herec na kapačkách a občas na kyslíku. Údajně se bál žilního katetru kvůli embolii. Když se však jeho stav začal rychle zhoršovat, musel ho nakonec dostat.

V nemocnici nechtěl ani návštěvy a z jeho smrti byli nakonec všichni hodně překvapení, protože byl vždy dobře naladěný a rozdával humor. O tom, že by bojoval dlouhodobě s nějakou nemocí, neměla tušení ani jeho sestra Růžena, která mu byla ze sourozenců nejbližší.

Magazín Aha zveřejnil informaci od jedné ze zdravotních sester:

„Když se mu přitížilo, pár týdnů si vždycky na našem oddělení pobyl. Vždycky se nám ho podařilo dát do kupy. Teď už to bylo ale zlé, a když ho přivezli, hospitalizovali ho přímo JIP,“ sdělila zdravotní sestra z infekční kliniky Nemocnice na Bulovce.

Jeho pobyty v nemocnici na infekční klinice mohly být maskované cestováním „po celém světě“, jak se v souvislosti s jeho životem psalo.

Ullrichová, Valík, zdroj: Tomáš Sedlecký / CC-BY-SA

Trocha hořkosti ze seriálu Ulice

Tomáš Valík ovšem nebyl oblíbený úplně u všech kolegů a v Ulici s jednou herečkou nemohl najít společnou řeč. Celý problém se táhl dva roky a šlo o představitelku drbny Niklové v podání Jaroslavy Obermaierové, která ho na place neviděla ráda, nadávala mu a neskrývala své výhrady k jeho hereckému talentu, který podle ní neměl.

Tomáš Valík ji však její zlobu nevracel nikdy zpět a ani o ní špatně nemluvil. Naopak tvrdil, že ji chápe a že se od ní stále něco učí.

Zanechal po sobě ve filmu stopu

Díky své herecké profesi nechal na světě stopu, a kromě seriálu Ulice si zahrál například menší roli po boku Jiřího Langmajera ve filmu Copak je to za vojáka (vojína Jirsu) nebo vytvořil hlavní roli v pohádce O Janovi a podivuhodném příteli. Zahrál si také ve dvou filmech Princezna Fantaghiro nebo v historickém dramatu Řád.

Zdroje článku: