Pekař Richard Zajíček, životní role herce Tomáše Valíka v Ulici byla bohužel i jeho poslední

Pekař Richard Zajíček, životní role herce Tomáše Valíka v Ulici byla bohužel i jeho poslední
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nebyla to nějak zvlášť důležitá postava, ale přesto ji diváci měli rádi. Závozník Richard Zajíček z Pekařství u Niklů patřil v nekonečném seriálu Ulice ke stálicím, které vždy dokázaly zahřát u srdce díky pozitivní energii a dobré náladě, které kolem sebe šířil.

Tomáš Valík se v roli Richarda Zajíčka objevoval dlouhá léta. Patřil k prvním hercům, kteří do seriálu TV Nova naskočili, a i když nedostal žádnou z hlavních rolí, objevoval se v něm zcela pravidelně. Jeho postava byla dobrák od kosti, nedělal si nikde nepřátele, naopak rád pomohl, podpořil, byl to zkrátka hodný chlap. Nejblíž si asi za celou dobu byl s kadeřnicí Simonou (hrála ji Pavla Tomicová), až se z nich stali v podstatě nejlepší přátelé.

Konec pekaře

Ze seriálů, které se vysílají celá léta, někteří herci postupně odcházejí – ať už kvůli skončení příběhu své postavy nebo z osobních důvodů. Podobné to bylo i u Richarda Zajíčka. Diváci by ho s chutí na obrazovkách vídali dodnes, protože to byl zkrátka pohodář a jeho charakter kolem sebe šířil klid. Ale osud tomu chtěl jinak, a tak herec Tomáš Valík ze seriálu jednoho dne zmizel. A nebylo to dobrovolné rozhodnutí.

Zákeřná nemoc

Valík sice už předtím hrál v nespočtu filmů a seriálů, ale teprve Ulice ho vynesla do širšího povědomí televizních diváků. Od té doby jeho tvář začali poznávat i v reálu, tenhle herec byl najednou tím Richardem Zajíčkem z Ulice. Tato životní role pro něj však byla bohužel i tou poslední.

Lékaři mu diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc, a tak se herec rozhodl postavit téhle výzvě a začít namísto natáčení bojovat o svůj život. Poslední týdny jeho pozemského bytí pro něj byly náročné a už byl vyčerpaný, takže by natáčet ani nemohl. Poslední kapkou byl zápal plic, který ho přivedl až do nemocnice, kde strávil poslední dva týdny svého života. Zemřel 8. října 2016 na jednotce intenzivní péče Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí, a to v pražské Nemocnici Na Bulovce. Dožil se pouhých 51 let.

České i zahraniční zkušenosti

Kolegové i veřejnost na Valíka často vzpomínají jako na dobrého herce, milého kolegu a pohodového chlapa. Spousta lidí si ho všimla už v jeho prvním filmu – zahrál si v populární komedii Copak je to za vojáka... Pak se objevil i ve snímcích jako Dobří holubi se vracejí, Princezna Fantaghiró, O Janovi a podivuhodném příteli nebo Byl jednou jeden polda III. Ze seriálové tvorby jsme ho mohli vidět v Četnických humoreskách, Pojišťovně štěstí, Rodinných poutech či Kriminálce Anděl.

Za zmínku stojí jistě i jeho zahraniční zkušenost, kdy si zahrál v americkém filmu Mission Impossible Ghost Protocol (v hlavní roli zazářil Tom Cruise). A kdyby nebylo té zrádné nemoci, dost pravděpodobně bychom ho vídali v dalších a dalších skvělých filmových počinech a dál by nám z televizní obrazovky přinášel pohodu a smích.