Výměna manželek: Pavlína s Pavlem mají jasno. Štědré sociální dávky nemotivují mladé a zdravé lidi k práci

Výměna manželek: Pavlína s Pavlem mají jasno. Štědré sociální dávky nemotivují mladé a zdravé lidi k práci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V dnešní Výměně se bude mluvit o nezaměstnanosti v mladých rodinách, které si i bez práce žijí stejně dobře jako ti, kdo poctivě pracují. Pavlína, která se na deset dní ocitla v romské komunitě, sice pochopila, že i v tomto prostředí nejsou všichni stejní, ale ohledně jejich pracovní morálky názor nezměnila.

Petra (26) je na mateřské dovolené a žije s Marianem (25), Kateřinou (5) a Nikolou (3) v pronajatém bytě v Broumově. Marian je z romské komunity, ale jeho žena o něm tvrdí, že je „ten hodný“. Dvojice je spolu 12 let. Nejsou manželé, přestože o tom prý mluví. Vzhledem k tomu, že Petra jako samoživitelka pobírá celkem 27 tisíc korun, svatbou by si finančně pohoršila. Marian je sice mladý a zdravý muž, ale dny tráví doma. Už pět let ho živí stát.

Pavlína (34) pracuje jako dělnice a s manželem Pavlem (40) mají Nikolu (12) a Matyáše (10). Žijí na venkově v Dlouhé loučce v rodinném domku. Jejich manželství se před pěti lety otřáslo v základech. Bylo to v době, kdy Pavel pracoval jako živnostník a domů jezdil jen na víkend. Dlouhý čas si v týdnu krátil na seznamkách a nezůstalo jen u flirtování. Pavlína mu nevěru oplatila. Oba už ale pochopili, že se mají rádi, odpustili si a teď jsou spolu vlastně pořád. Rodinou idylku jen trochu narušuje Matyáš, který má ADHD a s jeho nesoustředěností a hyperaktivitou narušuje životy ostatních. Většina sporů v rodině je kvůli němu.

V Broumově

Pavlína se po příjezdu do Broumova trochu bála, protože její dočasný domov se nacházel v lokalitě, kde žije převážně romská komunita. Jak ale brzy pochopila, obavy byly zbytečné. Přivítal ji čistý byt a normální rodinka.

Teprve v průběhu pobytu si Pavlína všimla, že Marian nepomáhá s chodem domácnosti tak, jak tvrdí, a dny tráví na gauči u televize. Pavlína byla rok na pracáku, než si našla práci. Vůbec nedokázala pochopit, že mladý a zdravý chlap si chodí už pět let pro podporu. Jen se vymlouvá na to, že ho nikde nechtějí. Bydlí ale v bytě, který má rodina pronajatý, takže by si klidně mohl pronajmout byt jinde, kde práce je. I na to má Marian výmluvu. Potřebuje bydlet tam, kde má svou rodinu. Přitom i jeho sestra a matka by se klidně odstěhovaly, takže Marianovy argumenty jsou jen výmluva.

Rodina má dost peněz, protože Petra pobírá jako samoživitelka štědré dávky a Marian také nějakou korunu z dávek do rozpočtu přidá. Když slyšel, co vydělává Pavlína a její manžel, konstatoval, že kvůli tomu by do práce nevstával.

Pavlína poznala i přátele a rodinu svého náhradního manžela. Marián údajně slíbil, že nebude tak pravidelně chodit na pivo, protože to je často důvod, proč se s Petrou hádají. Ona by si také ráda někdy vyšla, ale musí být s dětmi.

Právě čas trávený ve dvou považuje Pavlína za vzpruhu, kterou soužití potřebuje. Hned měla řadu nápadů, co by mohl Marian s Petrou podnikat, aby si jeden druhého užili. Mají dost příbuzných, kteří by jim občas holky mohli pohlídat.

Pavlíně se dokonce podařilo Mariana dotlačit alespoň k drobným opravám v domácnosti, aby jen neseděl a nezíral na televizi. A jako rodinka si udělali i výlet, který ovšem trochu kazily rozmazlené holky, kterým tatínek nekoupil všechno, na co ukázaly. Podle Pavlíny se musí Marian naučit občas říkat i „ne“, jinak mu děti přerostou přes hlavu.

V Loučce

Petra a náhradní manžel spolu vycházeli bez problémů. Pavel se rozpovídal, jak to bylo s nevěrou a že dnes už chápe, že dělal hlouposti a rozhodně by o manželku nechtěl přijít. Trošku si rýpl do Petry kvůli dvanáctiletému soužití bez svatby, ale na kameru se svěřil, že je mu jasné, že se by Petra přišla o část dávek. To je zřejmě důvod, proč jí nevadí být stále bez prstýnku.

Mezi 8 očima

S prstýnky se ve Výměně manželek roztrhl v poslední době pytel. Trochu neohrabaně o ruku požádal svou dlouholetou přítelkyni a matku svých dětí i Marian.

Slzičky tekly po tváři Pavlovi, který si uvědomil, jak moc má svou manželku rád.

Zdroje článku: