Rodinná pouta: První vlaštovka z rodiny nekonečných seriálů vznikla před 20 lety

Rodinná pouta: První vlaštovka z rodiny nekonečných seriálů vznikla před 20 lety
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Náročnost televizních diváků v té době nebyla tak velká, streamovací platformy teprve čekaly na svou příležitost a zřejmě po vzoru amerických seriálů, jako byl Dallas nebo Dynastie, se zrodil nápad pro seriál Rodinná pouta, později Velmi křehké vztahy. Tehdejší seriálový hit měl 550 dílů a natáčel se šest let.

To nejzvláštnější je, že na ČSFD má seriál podobné hodnocení jako Eliška a Damián a často je kritiky z řad diváků označován za odpad. Přesto se udržel na obrazovkách tak dlouho, zatímco Elišku a Damiána diváci zařízli už po první sérii.

Příběh rodiny Rubešových si nakonec své věrné diváky našel a pro osmadvacetileté scenáristky Kateřinu a Jitku Bártů nastalo velice náročné pracovní období. Jakmile začala znělka, o kterou se postaral skladatel Karel Svoboda, lidé usedali k obrazovkám. Seriál se dočkal velké sledovanosti a také odstartoval kariéru mnoha herců.

Tenkrát jsem šla na konkurz a sešla se tam s Romanem Štolpou, krásně jsme si sedli a tvůrcům jsme se asi líbili a obsadili nás. Hráli jsme pak manžele. Splnil se mi sen a vůbec jsem nedoufala v to, že to bude tak dlouhý a oblíbený seriál,

vzpomíná na začátky Dana Morávková, která se tak na pět let proměnila v drsnou podnikatelku Andreu Rubešovou.

Tenkrát mi diváci hodně posílali dopisy. Mysleli si, že jsem taková jako Andrea. Ambiciózní, bohatá, že všechno zařídím a že pro Andreu není nic problém. Chlapi mi psali, že mě zkrotí,

vzpomíná na dobu natáčení Morávková, která kvůli seriálu změnila i image. Byl to požadavek tvůrců. S Andreou trávila Morávková pět let, a nikdy jí nelezla na nervy.

Dana Morávková
Dana Morávková | Zdroj: FTV Prima

Nikdo z herců, kteří byli u vzniku seriálu, tenkrát netušil, do čeho jde. Běžně se u nás točily seriály, které měly 13 dílů. O tom, jak bude fungovat natáčení tak dlouhého projektu, neměl nikdo ani potuchy.

Seriál během natáčení přivedl na obrazovky řadu známých tváří, které se většinou v seriálech neobjevovaly. Do děje zavítala třeba Hana Zagorová, Eva Pilarová, Simona Krainová, Vlastimil Harapes, Yvonne Přenosilová, Vladimír Čech, Jitka Kocurová, Heidi Janků, Juraj Jakubisko a řada dalších.

Vladimír Čech
Vladimír Čech | Zdroj: FTV Prima

Po šestnácti letech se před kamery postavila i Žaneta Fuchsová, kterou si diváci určitě pamatují jako dětskou herečku, která zazářila ve filmech Lucie, postrach ulice, Počítání oveček nebo Chobotnice z II. patra. Dětská hvězda prožila velké zklamání, když se nedostala na konzervatoř pro nedostatek talentu, ale časem se přece jen k natáčení vrátila. Role sekretářky Rubešových v Rodinných poutech byla však výjimkou a v branži se pohybuje spíše jako pomocná režisérka nebo asistentka režie.

Mnoha hercům se práce v dlouhodobých seriálech zalíbila a v podobných projektech se pohybují dodnes. Například Dana Morávková, Mahulena Bočanová a Martin Zounar se potkávají už roky během natáčení seriálu Ordinace v růžové zahradě II. Seriálovému kouzlu podlehla i Lenka Termerová. Naposled se objevila v seriálu To se vysvětlí, soudruzi!, ale i ona byla v obsazení Ordinace a také třeba v seriálu Modrý kód či UliceMilena Steinmasslová nás zase bavila jako podivínská lékárnice v oblíbeném seriálu Doktor Martin. Od roku 2016 se také objevuje v dalším nekonečném seriálu Ulice jako Eva Marečková. Její postava sice není nejdůležitější, ale rozhodně je nepřehlédnutelná.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Prima,
  • Autorský text