Seriál To se vysvětlí, soudruzi! budí emoce už před odvysíláním první epizody

Seriál To se vysvětlí, soudruzi! budí emoce už před odvysíláním první epizody
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Napříč diskusemi na internetu už je seriál prohlášený za další škvár, který Česká televize za koncesionářské poplatky natočila. To vypovídá spíše něco o společnosti než o tvůrcích tohoto mírně bizardního počinu. Mezi lidmi nepanuje dobrá nálada a ventilují to při každé příležitosti.

Možná by stálo za to, podívat se alespoň na první epizodu, než začneme seriál odsuzovat. Samozřejmě, kdo čeká něco silně intelektuálního a vědeckého, bude zklamaný. Kdo se trochu v české tvorbě orientuje, těžko bude očekávat, že by Jiří Macháček vzal roli ve vědeckém dokumentu.

Něco však na seriálu musel vidět, protože to bude poprvé, kdy se představí divákům ve velké seriálové roli. Jiří Macháček (57) rozhodně nebere role jen proto, aby měl na zaplacení složenek. Už jen z tohoto důvodu bude zajímavé, co seriál nabízí, že udělal tentokrát výjimku.

David (Jiří Macháček) má jediný úkol: vyšetřovat paranormální případy. Jenže jemu se nechce. Tam venku jsou 80. léta a spousta otravných lidí, kteří jeden druhého oslovují „soudruhu“. A on stejně na žádné paranormálno nevěří. Raději sedí v pohodlí své kanceláře, tváří se, že pracuje na výzkumu satanistických odkazů v západní hudbě, a užívá si poslechu elpíček, která nikdo jiný v republice nemá.

Svět by byl krásný, ale ředitel Ústavu paranormálních jevů, jeho nadřízený, mu do kanceláře nasadí nového kolegu Vojtu (Jan Cina). A tento přemotivovaný nováček má mnoho řečí: jak je potřeba posouvat hranice lidského poznání, bla–bla, věda prý ještě nemá odpovědi na všechny záhady světa, bla–bla, a jak ho hrozně inspiruje nejnovější výzkum profesora Kogana s hypnotizéry na leningradské univerzitě.

Tato nesourodá dvojice nemá na výběr a musí spolupracovat při vyšetřování bizarních případů, na které jsou všechny ostatní bezpečnostní složky ve státě krátké. A aby to neměli pánové zbytečně lehké, na záda jí neustále dýchá dvojice agentů StB – drsná agentka Snížková (Anna Fialová) a zlatíčko Hora (Leoš Noha).

záběr ze seriálu
záběr ze seriálu | Zdroj: Stanislav Honzík / © Česká televize

Jiří Macháček:

Koukejte si mě raději užít v tomto seriálu! Teda jestli máte chuť, protože v jiném už mě pravděpodobně neuvidíte!!!

Rozhovor:

Netajíte se tím, že na první roli v seriálu jste se nechal přemluvit kvalitou a atraktivností scénáře. Co přesně rozhodlo?

Scénář jsem přečetl jedním dechem a musel jsem se sám sebe ptát, proč se mi tak líbí. Je to dramatickou stavbou? Dialogy? Zasazením do historie, na kterou si ještě dobře pamatuji? Líbí se mi vztahy mezi jednotlivými postavami? Ta lehoučká ulítlost? Proč jsem za posledních deset let nedostal do ruky podobný scénář na celovečerní film?

Určitě mě oslovila i možnost spolupráce s lidmi, s nimiž bych na tomto projektu pracoval. To vše mě lákalo.

Ve stručném popisu vaší postavy je psáno, že David Zajíc je obyčejný unavený chlap, který v ústavu pracuje už patnáct let. Co Davida Zajíce unavilo?

Tak pozor, David Zajíc je ve skutečnosti dost ve střehu. Vůbec není unavený, to on jenom předstírá. Vypadat tuctově, unaveně a znormalizovaně je jeho záměr. Maska, pod kterou intenzivně řeší svůj tajný soukromý projekt. Nebo spíš problém.

Co se vaší postavě v tom bizarním ústavu zdá nejnormálnější?

Bezpečně jeho starší spolupracovnice Lada, kterou hraje Lenka Termerová. Lada je kolegyní, o kterou se David Zajíc může opřít i v osobním životě. O tom je David zcela přesvědčen. Stejně tak jako o tom, že všichni ostatní, co v ústavu pracují, jsou buď naivní blázni, nebo rovnou úplní blázni.

Kromě toho, že vám dospívající seriálová dcera Eva tak trošku levituje, jaký spolu máte vztah?

Otec David Zajíc vychovává svou dospívající dceru Evu už víc než deset let úplně sám. Je na ni určitě přísnější, než by většina otců byla, a stará se o ni úzkostlivěji. Nemají to jeden s druhým jednoduché, ale mají se rádi. A to se nám s Darijou Pavlovičovou, která Evu hraje, předstíralo celkem snadno.

Vaším seriálovým parťákem je snaživý Vojta Bek, kterého si zahrál Jan Cina. Jakou jednu nejzásadnější, nejzákladnější radu pro fungování v tom prapodivném kolektivu mu David Zajíc může dát?

Vlastně žádnou. David Zajíc se spíš jen tváří, že Vojtovi může radit. Inženýr Bek je pro Zajíce ve skutečnosti spíš zosobněným nebezpečím. Někdo, kdo by mohl odhalit největší Zajícovu slabinu. A Zajíc se na něj nemůže ani zlobit, protože Vojta Bek má ještě ke vší té erudovanosti i srdce na správném místě. Ostatně stejně jako jeho představitel Honza Cina.

V To se vysvětlí, soudruzi! jste přijal svou první seriálovou roli. Je nějaká šance, že teď půjdete z jedné seriálové role do druhé?

Pochybuji. Koukejte si mě raději užít v tomto seriálu! Teda jestli máte chuť, protože v jiném už mě pravděpodobně neuvidíte.

Macháček a Cina v seriálu

Macháček a Cina v seriálu | Zdroj: Stanislav Honzík / © Česká televize

Zajímavosti k seriálu

•         Názvy jednotlivých epizod jsou inspirovány skutečnými názvy československých filmů.

•         Ústav paranormálních jevů má skutečný předobraz, a to Psychoenergetickou laboratoř (PEL). Ta byla založena v 70. letech.

•         V každém z osmi dílů je minimálně jeden speciální herecký host v epizodní roli. Například Martin Siničák, Rostislav Novák ml., Magdalena Borová, Ladislav Hampl, Jaroslav Plesl, Eliška Křenková, Beáta Kaňoková, Přemysl Bureš, Martin Pechlát, Saša Rašilov, Ivana Chýlková, Barbora Bočková, Luboš Veselý.

•         V seriálu se objevují dva po sobě jdoucí vítězové taneční soutěže StarDance – Darija Pavlovičová a Jan Cina.

•         Režisérské duo si rozdělilo práci tak, že Matěj Chlupáček točil všechny liché epizody a Michal Samir všechny sudé. Závěrečnou, osmou epizodu natáčeli společně.

•         Darija Pavlovičová levitovala ve výšce 30 metrů nad zemí v Karlově Studánce.

•         Pro osm hodinových dílů zkomponoval Ondřej Gregor Brzobohatý celkem pět hodin hudby.

•         V jednom ateliéru ČT vznikl kompletně celý Ústav paranormálních jevů, což byla největší stavba, a v tomto prostoru štáb strávil téměř 3 týdny natáčení.

•         V dalším ateliéru ČT tvůrci postavili také 2 byty a další samostatný pokoj.

•         Byla postavena i replika části Ještědu, a to v reálné velikosti 1:1.

•         Štáb natáčel například v TJ Sokol Vinohrady, v Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd, na sídlišti ve Vršovicích, na Ještědu, na libereckém náměstí, v Karlově Studánce, v klatovské nemocnici i v trampské osadě Měsíční údolí v Mrači.

Fialová v seriálu
Fialová v seriálu | Zdroj: Stanislav Honzík / © Česká televize

Seriál v číslech

•         Natáčení osmidílného seriálu v režii Matěje Chlupáčka a Michala Samira trvalo 60 dní.

•         Celkem filmaři natočili 429 obrazů.

•         V seriálu se objeví více než 150 vizuálních efektů.

•         Celkově bylo zrealizováno 20 kaskadérských výkonů a podílelo se na nich 30 kaskadérů.

•         V seriálu se postupně objeví 94 rolí a vystupuje v něm na 550 komparzistů.

•         Před kameru se dostalo 45 dobových aut, z toho 2 antony, 6 policejních vozidel, 1 speciálně vyrobený papamobil a historický autobus.

Ve vysílání od 3. března na ČT.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text