Vojtěch Machuta z Ulice: Herectví nevystudoval a rvačky mu nejdou

Vojtěch Machuta z Ulice: Herectví nevystudoval a rvačky mu nejdou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vojtěch Machuta je mladý a talentovaný herec známý zejména ze seriálů Gympl s (r)učením omezeným a Ulice. Právě v Ulici pro něj bylo nejsložitější natočit věrohodnou rvačku a také si zvyknout na střídání dvou štábů.

Na hereckou školu se nedostal, ale komu by to vadilo?

Když se řekne Vojtěch Machuta, většina diváků si v prvé řadě vybaví postavu Adama Voláka z nekončícího rodinného seriálu Ulice. Role mladého milovníka komiksů, nadějného kreslíře a studenta medicíny je bezpochyby zatím nejvýraznější Vojtěchovou rolí, není však ani zdaleka tou první.

Všechny projekty, do nichž se až dosud nějakým způsobem zapojil, pro něj byly důležité, ale za ten klíčový považuje první film, v němž se kdy objevil – drama Příliš mladá noc z roku 2012. Právě během jeho natáčení si totiž prostředí filmu oblíbil natolik, aby se rozhodl touto životní cestou nadále pokračovat.

To je zároveň příkladem toho, že herec se může prosadit i bez herecké školy. Vojtěch se pokoušel dostat na konzervatoř i DAMU, ale přijímací zkoušky mu ani v jednom případě nevyšly. Všechno zlé je pro něco dobré, protože se mu na druhou stranu otevřely jiné zajímavé školy a možnosti a k herectví se nakonec dostal tak jako tak.

Nejnáročnější pro něj bylo zahrát věrohodnou rvačku

S Adamem z Ulice jsou si podle Vojtěcha v mnoha ohledech podobní. Mají v podstatě stejný smysl pro humor i zodpovědnost. A i kdyby na Adamovi mohl něco změnit, neudělal by to.

Ten nebohý hoch to v životě nemá jednoduché, ale pere se s ním statečně. Když si jeho máma procházela nejhorším obdobím, snaživě jí pomáhal i za cenu toho, že se musel hodně hádat s neústupným otcem.

Podobné situace naštěstí Vojtěch v reálném životě neprožívá, ale kdyby tomu tak bylo, pravděpodobně by jednal stejně jako Adam a snažil se udržet rodinu po hromadě. Těžší než natáčení vypjatých scén s opilou Blankou pro něj byla rvačka s Filipem, kterou bylo potřeba řádně nazkoušet, aby působila opravdu věrohodně.

Blýskl se už v řadě seriálů i ve filmech

Celkem výraznou roli dostal Vojtěch také v seriálu Gympl s (r)učením omezeným (2012), kde si zahrál Honzu Smutného, syna herečky Zuzany Bydžovské. O rok později získal jednu z hlavních rolí v epizodě Klukovina dramatické série Nevinné lži.

Téhož roku se objevil i na Zlínském filmovém festivalu v doprovodu kolegy Zdeňka Piškuly. Spatřit ho můžeme i v seriálech Vinaři (2014), Doktor Martin (2015), Případy 1. oddělení (2016) nebo Trapný padesátky (2017).

Co se týče filmů, má na kontě ještě romantickou komedii Něžné vlny (2013), letní komedii Bajkeři (2017) a romantické drama Hra (2019). Momentálně si ale Vojtěch nejvíce užívá právě hraní v Ulici, díky níž poznal spoustu skvělých lidí.

Se svou seriálovou rodinou si perfektně sedl a zřejmě nejvíce má v oblibě natáčení v prostorách rodinného bytu, zejména kuchyně. Tam ho ostatně vídají diváci nejčastěji, pokud zrovna nesedí na kávičce u Šárky.

Bajkeři, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

 

Zdroje: