Zbraň ve škole – byl to od tvůrců Ulice šťastný krok?

Zbraň ve škole – byl to od tvůrců Ulice šťastný krok?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Diváci se bouří proti způsobu, jakým tvůrci Ulice vyřešili Šimonův problém se šikanou. Vzít do školy zbraň a mířit na studenty?! Copak je to normální? Na druhou stranu – Ulice jistě nemůže zobrazovat jen správné věci a nabízet svému publiku pouze veselá, nekonfliktní témata.

Nelze ukazovat jen to dobré a ignorovat špatné

Je normální, že v seriálu, na který se dívají také děti, ukradne nešťastný Šimon zbraň a namíří ji proti spolužákům? Je v pořádku ukazovat takové věci malým divákům, místo aby Ulice nabídla rozumnější možnosti, jak podobné situace řešit?

Takové a obdobné otázky se množí od chvíle, kdy Šimonova dlouhodobá a trýznivá šikana vyvrcholila tím, že ohrožoval Jirkovou zbraní nejen Romana s Viktorem, ale také ředitele a ostatní vyděšené studenty. Zbraň nebyla nabitá, přesto mladíkův čin způsobil obrovské problémy Prokopovi, Gábině a zejména Jirkovi, jenž byl postaven mimo službu.

Šimon se měl raději někomu svěřit. Zdroj: TV Nova

Někteří diváci mají za to, že tvůrci pochybili, když se rozhodli řešit choulostivou situaci právě takhle. Je však třeba pamatovat na to, že pokud se chce Ulice přiblížit každodenní realitě, nemůže ukazovat jen šťastné věci a rozumné reakce. Ačkoli je pravda, že těch negativních nabídla v poslední době vskutku mnoho.
Vzpomeňme na Blanku, její dlouhý boj s alkoholismem, bolestný rozchod s Evženem a ohavné znásilnění bývalým manželem Luďkem, za něž mimochodem nebyl dosud potrestán. To všechno je sice už za ní a Blanka konečně prožívá spokojené období po boku Evžena, jenže kdoví, jestli tvůrci zase nepocítí potřebu vmést jí do cesty novou náročnou překážku.

Záletník, kam se podíváš

Snad by tak bylo lepší zeptat se, na kolik je rozumné nechat děti na seriál koukat. Intriky, křik, podvádění, alkohol, závislost na prášcích… Nechcete jim raději pustit večerníček?
Když se rozhlédneme po Ulici, vidíme všude samá negativní témata. Denisovu nevěru a rozchod s Kristýnou, Vandinu ustavičnou potřebu utrácet a manipulovat Luďkem, Prokopovy a Magdiny neutuchající hádky, Karlinu nevěru, Frantovu nevěru…

S nevěrami se v seriálu vážně roztrhl pytel a člověk by musel hodně dlouho přemýšlet, aby v moři nevěrníků našel alespoň jednu dvojici, v níž si byli partneři vždycky loajální. Možná vás napadne Vendula s Pavlíkem, ale pozor – Vendula už teď také nějak podezřele pokukuje po atraktivním Jirkovi Hložánkovi!

Ulice se snaží šířit osvětu…

Takže vytýkat Ulici užití zbraně a nesprávné řešení dlouhodobé šikany je trochu zvláštní, pokud jí zároveň nevyčtete tu spoustu ostatních problematických témat. Navíc lze předpokládat, že mnozí diváci dokonce podobná „rozptýlení“ vítají. Vyhledávají napínavé zvraty a dramata. Koho by koneckonců bavilo dívat se na něco, kde se vše řeší v klidu a s chladnou rozvahou? Nebyla by to pak pořádná nuda?

Nehledě na to, že se Ulice spojila s Bárou Pšenicovou z organizace Nevypusť duši a s Filipem Kadlecem z Proxima Sociale – právě proto, aby s pomocí odborníků a série videí na Nova.cz rozšířila povědomí o šikaně na českých školách a nabídla řešení konkrétních situací.

Zdroj článku:
  • Autorský text