Jitka Schneiderová vzala roli v Ulici, aby poukázala na téma ezošmejdů. V seriálu Extraktoři hraje s dcerou

Jitka Schneiderová vzala roli v Ulici, aby poukázala na téma ezošmejdů. V seriálu Extraktoři hraje s dcerou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herečka Jitka Schneiderová nemá o atraktivní pracovní nabídky nouzi. Poté, co jí skončila smlouva na roli v Ulici, se přesunula do jiných zajímavých seriálů, např. do komediálního Táty v nesnázích, kde si zahrála se svým švagrem. Do Extraktorů zamířila poté, co tam obsadili její dceru.

Z Ulice zmizela rychle, smlouvu měla na 5 měsíců

Do pořadu Blízká setkání na příjemný rozhovor s Terezou Kostkovou nedávno zavítala také oblíbená herečka Jitka Schneiderová (* 1973), kterou můžete znát z mnoha pohádek, např. z Jezerní královny (1998) nebo Zakletého vrchu (1999). Zahrála si ovšem také ve spoustě dalších filmů a seriálů, z poslední doby můžeme jmenovat komedii Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021) nebo seriály Táta v nesnázích (2023), Místo zločinu České Budějovice (2023) a Extraktoři (2023).

Divákům seriálu Ulice se v minulém roce zapsala do povědomí jako podvodná terapeutka Julie Papežová, tzv. ezošmejdka, která ze svých klientek tahala peníze, aniž by je skutečně účinně léčila. Ze seriálu však odešla, a to poměrně rychlým způsobem, takže si diváci ani nemohli náležitě vychutnat její prohru v boji s Kristýnou Volákovou (Sára Korbelová) a redaktorem Daliborem Tomáškem (Petr Uhlík). Proč vlastně v Ulici skončila?

„Měla jsem dohodnutou smlouvu jenom na pět měsíců,“ prozradila v rozhovoru. „Protože jsem měla mít linku té à la terapeutky, ale bylo to velmi vyhrocené. Schválně to takhle scenáristky chtěly napsat, aby se téma otevřelo, že jsou taky ženy, které zneužívají slabosti lidí, když na tom zrovna nejsou dobře. Užila jsem si tuhle velmi negativní roli, hrálo se to perfektně. Bylo tam teda šíleně textů, odborných, ale bylo to uzavřené na nějaký čas.

Doufám, že to poukázalo – vlastně kvůli tomu jsem to vzala – na téma ezošmejdek a lidí, kteří opravdu tahají peníze, nejsou kvalifikovaní a nemají odbornost, jedou jenom na nějakých pocitech. Tihle lidé jsou přesvědčení o tom, že páchají dobro. Oni to nedělají primárně proto, že chtějí někomu ublížit, ale nechápou, že je složité zahrávat si s lidskou duší a trápením člověka, že to opravdu nemůže dělat každý. Je na to potřeba velmi důležitý psychologický výcvik.“

„Rodinně propojené“ role Jitky Schneiderové

Ve špionážním seriálu Extraktoři ztvárnila Jitka Schneiderová matku hlavní hrdinky. Zajímavé je, že roli dostala až poté, co byla obsazena její dcera Sofie Anna Švehlíková (* 2006), jejímž otcem je mimochodem David Švehlík, dědečkem Alois Švehlík a strýcem Martin Pechlát.

Když už je řeč o herci Martinu Pechlátovi, hodí se zmínit, že právě rolí v seriálu Táta v nesnázích se Jitka Schneiderová dostala k hezkému rodinnému tématu. „Tam jsem si zase užila taky roli maminky – tří bezvadných dcer, výborné herečky to hrály. Poprvé jsem si zahrála se svým švagrem Martinem Pechlátem, takže to bylo takové rodinně propojené, zase jinak. Byla to role ženy, maminky, která dělá spíš kariéru. Dcery miluje, ale je nad věcí a moc se s ničím nepáře, má černý a břitký humor, je od rány. To se taky pěkně hrálo.“

Jitka Schneiderová s dcerou Sofií Annou Švehlíkovou na projekci seriálu Extraktoři
Jitka Schneiderová s dcerou Sofií Annou Švehlíkovou na projekci seriálu Extraktoři | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto
Zdroje článku: