Zpátky do minulosti s Ulicí a téměř zapomenutými dětmi – Anežkou a Mirkem

Zpátky do minulosti s Ulicí a téměř zapomenutými dětmi – Anežkou a Mirkem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Anežku Boháčovou a Mirka Toužimského cosi spojuje. Byly to děti, které v Ulici zažívaly vinou svých rodičů samé nepěkné věci. Oba ze seriálu dávno zmizeli, ale jistě stojí za to si je připomenout a zamyslet se nad jejich pohnutými osudy.

Anežka prožila s rodiči těžké chvíle

Děti v Ulici to někdy mívají s rodiči zatraceně těžké. Třeba malá Anežka Boháčová (Nikola Hronová) se stala rukojmí v problematických vztazích těch svých. Musela se vyrovnávat s jejich ustavičnými hádkami, nepřátelstvím a nakonec i rozvodem.

Dalo by se říct, že bezstarostné dětství definitivně ztratila ve chvíli, kdy její psychicky nevyrovnaná máma srazila tátu autem. Petr Boháč (Pavel Kříž) přišel o oko a na to druhé téměř neviděl. Eva Boháčová (Markéta Tanner) skončila v psychiatrické léčebně. Když se Anežka dozvěděla, že nešlo o nehodu, ale záměr, přestala jíst i komunikovat. Vzala si ji k sobě babička Alena Suchá (Daniela Kolářová). Eva se později pokusila nepochopitelný čin dceři vysvětlit, nebylo to však nijak snadné.

Dívka měla přejít do péče k tátovi, který bohužel nezvládl svůj handicap a propadl alkoholismu. Zůstal bez práce a začaly se mu vršit dluhy. „Alena Suchá, Evina matka, převzala hypotéku na můj byt, kterou jsem si musel vzít, abych vyplatil Evu,“ vypráví ztroskotanec Boháč v knize My z Ulice. „Alena slíbila, že až bude Anežce osmnáct, byt jí předá. Nabídla mi, abych v něm dál bydlel, ale na to jsem byl příliš hrdý. Skončil jsem na lavičce s krabicovým vínem v ruce jako bezdomovec.“

Aby dcerku ochránil před sebou samým, svěřil ji Evě a vytratil se. Začal pracovat ve spalovně, našel si bydlení na ubytovně a snažil se omezit pití. „Anežku nepřestal mít rád. I pro ni to byl ten nejmilovanější táta. Zůstala nakonec s mámou a jejím novým partnerem.“ (Ulice: Průvodce seriálem, str. 171)

Mirkovo dětství bylo plné modřin

Když musel František (Matyáš Valenta) na čas do dětského domova, seznámil se tam s Mirkem a Emou. Mirek (Josef Navrátil) se mu stal starším rádcem, který ho učil, že nesmí nikomu věřit. Sám pocházel z neuspořádaných poměrů. Matka Eva (Vanda Hybnerová) seděla ve vězení, zatímco otec Toužimský ho mlátil. Chlapec byl odhodlaný raději utéct, než aby se nechal nadále otloukat.

Liškovi si vzali do péče Frantu a později také Emu (Anna-Marie Valentová), ale s Mirkem to bylo náročnější. Kdykoli trávil čas u otce, vracel se pak s novými modřinami. Liškovi tomu chtěli učinit přítrž a nahlásit ho na policii, jenomže to si Mirek nepřál. Zmizel neznámo kam a František se později dozvěděl, že se pořezal a skončil v blázinci.

Jeho vztah s tátou nikdy nebyl ideální, ale přesto ho měl rád a nechtěl mu působit problémy. Mrzelo ho, že o něj Toužimský nejeví zájem, že mu ani nezvedá telefon. Nikdo mladíkovi nedokázal vysvětlit, co se vlastně stalo. Proto se z Mirka stal úplně jiný kluk, apatický a bez jakéhokoli zájmu o okolní dění. Čekal jenom na tátův telefonát. Bylo by hezké, kdyby se Mirek do Ulice vrátil jako někdo šťastnější a úspěšnější.

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020, str. 94. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012. ISBN 978-80-724-3616-3.