Druhá řada oceňovaného Příběhu služebnice, jejíž úkolem je plodit děti, které nikdy neuvidí, běží na ČT2 nebo iVysílání

Druhá řada oceňovaného Příběhu služebnice, jejíž úkolem je plodit děti, které nikdy neuvidí, běží na ČT2 nebo iVysílání
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už jste viděli dystopický seriál natočený podle románu kanadské spisovatelky Margaret Atwoodové? Již její vědeckofantastická kniha sice vyvolala velkou společenskou diskuzi, ale následně byla velmi dobře přijata kritiky i akademiky. O co v příběhu jde?

Celá řada ocenění

Již kniha samotná si zasloužila několik cen – mimo jiné byla ověnčena cenou Governor Genera nebo Arthur C. Clarke Award. Spisovatelka si v roce 2017 osobně převzala také Cenu Franze Kafky. Příběh služebnice byl později zfilmován a na jeho motivy vznikly rádiové i operní adaptace. Čekalo se, kdo přijde s nápadem na televizní seriál. Ten se dostavil v roce 2017  a herečce Elisabeth Moss vynesl Zlatý glóbus za kategorii nejlepší herečky v dramatickém seriálu. Stejný rok obdržel Zlatý glóbus i samotný seriál.

Dystopický Gileád

Seriál nás zavádí do nedaleké budoucnosti, kdy se ocitáme v republice zvané Gileád. Zdevastované životní prostředí a rozvoj sexuálně přenosných chorob vedl v Americe, která byla postižena druhou vlnou občanské války, k velmi vysoké neplodnosti.

U moci jsou puritáni

K moci v zemi se dostal klerofašistický režim, který se snaží o návrat k puritánským hodnotám. Vykládá si po svém starodávný Starý zákon. Společnost je patriarchální a vládnou v něm vůdci. Zbytek společnosti je pak přísně rozkastován. Na samém dně společnosti se ocitají plodné ženy, které je nutno převychovat.

Služebnice se musí podvolit

Služebnicím jsou odebrána veškerá lidská práva a jsou oděny do šarlatového úboru. Mají jediný úkol – počít dítě. Když se služebnice nepodvolí, čeká je velmi špatný osud – bude třídit toxický odpad, nebo ji umístí do nevěstince.

Příběh služebnice, ve kterém se v roli June/Offred představuje Elisabeth Moss, se v současné době vysílá na ČT2 nebo na iVysílání České televize. Zmiňme ještě, že seriál je typický svou náročnou výpravou – kostýmy zde mají velmi důležitou roli.