Moneyball (2011): Brad Pitt byl nejdražší položkou rozpočtu

Moneyball (2011): Brad Pitt byl nejdražší položkou rozpočtu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Plán natočit snímek o bývalém hráči baseballu Billym Beaneovi se zrodil už v roce 2004. Společnost Sony Pictures během následujících pěti let utratila 10 milionů USD za přípravy a nalákala Brada Pitta, aby si zahrál hlavní roli. Ten se nemohl dočkat, až padne první klapka, když vtom Sony celý projekt zastavila.

Moneyball měl být dalším sportovním filmem, jejichž úspěch v kinech je vždy povážlivě nejistý. "Koho zajímá baseball?" ptali se skeptici a scénář označili za slabý. 

Členka představenstva Sony Pictures Amy Pascal se však nevzdala. Scénář nechala dopsat a celkový rozpočet seškrtala na 50 milionů dolarů. 10 milionů z toho mělo pokrýt již vynaložené náklady, dalších 10 milionů tvořilo honorář Brada Pitta a zbylých 30 muselo stačit na všechno ostatní. 

"Jsem rád, že to nesmetli ze stolu," uvedl později Brad Pitt. "Amy Pascal byla naší patronkou, byla to ona, kdo celý projekt udržel při životě."

Moneyball se nakonec setkal s takovým úspěchem, že se Amy rozplakala dojetím. Celosvětové tržby se vyšplhaly přes 110 milionů USD a snímek si připsal i šest nominací na Oscara.