Specialisté: Tentokrát budou kriminalisté řešit případ ženy, která roky nikomu nechyběla

Specialisté: Tentokrát budou kriminalisté řešit případ ženy, která roky nikomu nechyběla
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Epizoda Mrazivý případ je nejen kriminálním příběhem, ale vypovídá i o závažném problému ve společnosti. Tím je osamění starých lidí a nevšímavost celé společnosti. Starý člověk, který žije ve velkém městě v bytě v rušné ulici, najednou zmizí a nikomu nechybí. A to celých osm let.

Mrtvá Marie Gajdošová měla podle kriminalistů v době nálezu těla 74 let. Byla nalezena daleko od domova, na opačné straně města. V třeskuté zimě ležela v křoví, zmrzlá na kost, oblečená tak, jako by si vyšla jen na skok před dům. Na hlavě měla velkou ránu, ta ale nebyla smrtelná. Pitva se trochu protáhla, protože Malinková musela počkat, až mrtvá rozmrzne.

Kriminalisté však nelenili a narazili na stopu mladého bezdomovce, který pobýval v opuštěném areálu nedaleko místa nálezu. Bylo jasné, že s ženou přišel do styku. V první okamžik to vypadalo, že se bude vyšetřovat loupežná vražda. Takhle banální však případ nebyl. Z mladíka se vyklubal jen feťák, který ženu okradl. Karasovi a Kovářovi navíc mistrně utekl. Z dokladů však byla jasné, kdo žena je a kde bydlí.

Byt byl zvláštní a kapitánka Koutná důkladně prohlížela každý kout. Všude byly nánosy prachu, jako by roky nikdo domácnost neužíval. Přesto podle vyšetřování se v bytě občas svítilo a hrála zde televize. Přitom Gajdošová byla označená za divnou osobu. Nazval jí tak i zaměstnanec firmy, která byla správcem budovy. Ten kriminalistům otevřel vchod do domu, ale odmítal otevřít byt. Ten si nakonec otevřel Kovář, aby nemusel čekat na zámečníka. Dveře nebyly ani zamčené, ale jen zabouchnuté. Opět to vypadalo, jako by si stará paní jen odskočila.

Teprve po výslechu syna byli kriminalisté o něco moudřejší. Žena byla psychicky nemocná a syn ji neviděl už 8 let. Nevydržel její nálady, které zapříčinila nemoc. Zkusil ji později navštívit a viděl, že hraje televize, ale nikdo mu neotevřel. Dál nepátral. Bylo mu to jedno. Matka nenáviděla jeho přítelkyni, dělala mu před lety ze života peklo a jedinou osobou, kterou vedle sebe snesla, byla pečovatelka, která se o ni před lety starala.

Ta začala být podezřelá v okamžiku, kdy se zjistilo, že by měla po staré dámě dědit. Malinková poté, podle skvrn na zádech, stanovila jako jednu z možných příčin smrti otravu ketaminem, který žena brala jako lék.

Kapitánka Koutná
Kapitánka Koutná. | Zdroj: TV Nova

Všechno se však změnilo v okamžiku, kdy tělo mrtvé ženy rozmrzlo. Pitva ukázala, že příčinou smrti bylo umrznutí. Také se zjistilo, že tělo mohlo být u ledu několik let.

Osm let žena nikomu nechyběla. Zvláštní bylo, že přestože ji roky nikdo neviděl, vybírala si z bankomatu důchod. To byla stopa, která ukazovala na syna, který měl finanční problémy. Nakonec se však pachatel usvědčil sám, když si opět vybral z bankomatu důchod.

Příběh Marie Gajdošové je jako z hororu. Roky si nikdo ze sousedů nevšiml, že z bytu nevychází. Byla divná, a tak si pozornost nezasloužila. Ani to, že trpěla vážnou duševní nemocí, nikoho neznepokojovalo. Nikomu nebylo podezřelé, že se náklady na provoz bytu snížily na minimum. Žádná spotřeba vody, minimální spotřeba elektřiny. Starostlivého syna zajímalo jen to, že se musí o dědictví dělit s bývalou pečovatelkou. To, jakým způsobem jeho matka zemřela, ho nijak netrápilo.

Zdroj článku:
  • autorský text