Slovenské filmy, které jsou u nás trochu přehlížené

Slovenské filmy, které jsou u nás trochu přehlížené
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mnoho z nás ještě pamatuje doby, jsme se Slovenskem tvořili jeden stát. Starší generace stále Slovensko považuje za zemi velmi blízkou. Spojuje nás dlouhá a pohnutá historie a je škoda, že jsme si nezachovali i jazykové propojení.

Na Slovensku ještě dnes v televizi najdete filmy v češtině, i když i tam začínají ubývat. U nás jsme si ale tento zvyk neudrželi a slovenštinu jsme vlastně vypustili hned po rozdělení Československa. Přitom je to jazyk tak podobný a lehce osvojitelný, že je to škoda. Na oživení přitom stačí sledovat slovenské filmy, mezi kterými se najdou velice zajímavá a divácky atraktivní díla a na velké části se podíleli i čeští filmaři, kteří na minulou spolupráci navázali.

Sviňa (2020)

Poměrně nový snímek, který šel u nás do kin v zimě 2020 byl natočený podle knižního bestselleru spisovatele Arpáda Soltésze. Scénář spolu vytvořili Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann. Společně film také zrežírovali.

Pokud se vám líbí filmy zasazené do bouřlivého světa novodobých mafiánů, potom si snímek nenechte ujít. Sviňa je velice vydařená gangsterka, která funguje přesně tak, jak má. Slovenská podívaná je chytře a napínavě natočená a díky ožehavým tématům, kterých se dotýká, leckoho napadne, že film nemusí být tak úplně smyšlený. Podobnost s událostmi kolem vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové není náhodná. Film si ve slovenských kinech za první tři týdny nenechalo ujít přes 300 tisíc diváků, což je na tak malou zemi slušný úspěch. Určitě je zajímavé i neokoukané herecké obsazení: Jozef Vajda, Marko Igonda, Dano Heriban, Diana Mórová.

Youtube Trailer najdete zde

Ostrým nožem (2019)

S českou spoluprácí natočil Teodor Kuhn příběh, kdy se nechal inspirovat skutečnou událostí z roku 2005, která otřásla Slovenskem. Skupina skinheadů zavraždila při hromadné rvačce mladého muže, studenta vysoké školy. Celá událost, a hlavně průběh vyšetřování, jednání policie a soudu, zanechala v generaci mladých lidí hořkou pachuť. Už tak sám o sobě byl tento čin hrůzný, a navíc byl doprovázený nespravedlností, která ukázala, jak palčivé problémy slovenská společnost má. Snímek přináší smutný osud otce zavražděného studenta, který je zlomený smrtí dítěte, a navíc čelí aroganci zákonné moci a spravedlnosti, která není pro všechny stejná. Když se nedočká spravedlností a vrazi jsou propuštěni na svobodu, zoufalý otec začíná boj s podplaceným soudním systémem, prohnilými policisty a s mafií, která skrytě ovládá společnost.

Herecké obsazení: Roman Luknár, Ela Lehotská, David Hartl, Ela Štefunková, Marián Mitaš, Miroslav Krobot.

Budiž světlo (2019)

Další zajímavý slovenský snímek, na kterém spolupracovali čeští filmaři, vznikl v režii Marka Škopa. Jde o dramatickou sondu do rodinného života obyčejných lidí. Pendler Milan žije s rodinou na malé slovenské vesnici a aby vylepšil rodinný rozpočet, jezdí za prací do Německa. Doma mezitím jeho nejstarší syn propadne kouzlu polovojenské party a zaplete se do šikany a smrti spolužáka. Hlava rodiny si tak musí najít čas a řešit velmi vážné problémy. Film je pohledem do vztahů v rodině a ukazuje na problémy společnosti. Je označovaný za jeden z nejpovedenějších projektů slovenské kinematografie posledních let a diváci ocenili především výkon herce Milana Ondríka (na úvodní fotografii). Ten si za roli odnesl ocenění z FF v Karlových Varech v roce 2019.

Ve snímku si také zahráli: František Beleš, Zuzana Konečná, Daniel Fischer, Anikó Vargová.

Zdroj:

  • autorský text