Slavná filmová místa: Seriál Chalupáři, aneb Když máš v chalupě orchestrion

Slavná filmová místa: Seriál Chalupáři, aneb Když máš v chalupě orchestrion
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Že jsme „seriálový“ národ, to je zcela jisté. Některé seriály se v nás zachytí drápkem a občas se k nim vracíme, další zhlédneme a nemusíme je vidět dvacet let. Jiné je to se seriálem Chalupáři – ten se nám doslova vepsal do srdcí.

Tento seriál vznikl téměř před padesáti lety v režii Františka Filipa. Mnohé z vás zajímá, kde se tento tolik oblíbený seriál filmoval. Exteriérové záběry se natáčely v obci Višňová (v seriálu se jmenuje Třešňová). Višňová se nachází ve Středočeském kraji, asi dvanáct kilometrů od města Příbram.

Co zajímavého lze o této vesničce říci?

Písemné zmínky o ní pocházejí z roku 1369. Dominantou je kostel svaté Kateřiny z počátku 14. století, jenž je vystavěn v raně gotickém slohu. V jeho blízkosti byla v 18. století přistavěna barokní fara. Kdo by se do Višňové vydal na výlet, může využít modrou turistickou trasu, která přes obec vede z Horních Hbitů do Skalice. Pokud se do Višňové vypravíte autem, můžete ve vsi kdekoli zaparkovat. Na informačních tabulích v obci najdete plánek naučné stezky po místech, kterých se natáčení seriálu přímo dotklo.

Nejdůležitější lokace

Cestou zajisté poznáte rybník, v němž se Evžen Huml (Jiří Sovák) marně snažil ulovit kapra – skutečný název je Vojáčkův rybník. Dále narazíte i na dům dědy Makovce (Josef Hlinomaz), stejně tak i náves a starou hospodu (v seriálu byly použity pouze exteriérové záběry, hospodské interiéry se točily v barrandovských ateliérech).

Chalupu, kterou obýval Evžen Huml společně s všestranně zručným Bohoušem Císařem (Josef Kemr), byste dnes již nepoznali. Byla přestavěna na pěkný rodinný dům, který je patrový a bývalá dřevěná veranda byla nahrazena zděnou. A kadibudku na zahradě už také nenajdete.

Kravín a stodola rovněž neexistují, byly prostě zbourány. A autobusová zastávka, z níž vyvážel řidič Antonín Čihák (Vladimír Menšík) své spoluobčany do okolních obcí a do Prahy? Ta v obci Višňová vůbec neexistovala, byla vytvořena pouze pro účely filmování.

Pominout nelze ani zdravotní středisko – vždyť tam údajně ošetřoval Evžen zraněného Pepu, jak mezi přítomnými rozšiřoval Bohouš Císař. Pravda však byla taková, že Evžen Huml při pohledu na krev omdlel, a nakonec museli dávat první pomoc i jemu.

Scény z filmové drůbežárny se natáčely v blízké obci Jelenka a chata Dáši Fuchsové (Jiřina Bohdalová) se nachází na Dobříši.

Družstevní vejminek, do nějž se měl Bohouš nastěhovat „výhledově, asi tak do nazimy“, jak pravil předseda Mrázek (Josef Větrovec), nahradila budova fary.

Scény interiérové vznikly ve filmových ateliérech na pražském Barrandově a v Praze-Hostivaři. Pražské záběry byly reálné (metro, hospoda u Fleků, Slávkova promoce na Karlově Univerzitě, Krematorium ve Strašnicích, pražský byt Evžena Humla se nacházel v domě nedaleko Staroměstského náměstí).