Nefunkční maketa, tropická nemoc nebo oheň na place aneb které známé filmy si prošly nejtěžším natáčením

Nefunkční maketa, tropická nemoc nebo oheň na place aneb které známé filmy si prošly nejtěžším natáčením
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Produkce filmu není vůbec jednoduchá. Natáčení zabere spoustu hodin a občas může být velmi fyzicky i psychicky náročné. A často se objeví řada komplikací, které vznik filmu ještě zdrží. Které filmy měly nejnáročnější natáčení a proč?

Čelisti (1975)

Steven Spielberg byl teprve mladým začínajícím režisérem, když ho vybrali k režii děsivého hororu Čelisti. Ve studiu chtěli na natáčení použít pravého žraloka, Spielberg však nesouhlasil a chtěl použít jen mechanického. To dopadlo poměrně špatně, protože ani jeden z jeho 3 modelů příliš nefungoval. U ovládání žraloka muselo být 14 lidí, a protože se do něj dostala voda, tak zkorodoval, a nakonec se zamotal do chaluh. Proto musel Spielberg přepsat scénář tak, aby se ve filmu žralok objevoval co nejméně. To se nakonec vyplatilo, protože to celý příběh udělalo mnohem napínavějším.

Film plnil kina a jeho obrovský úspěch byl naprosto nečekaný. To Spielbergovi zachránilo kariéru, protože by ho kvůli nefunkčnímu žralokovi už nejspíš tak rychle do dalšího filmu neobsadili.

Čaroděj ze země Oz (1939)

Při natáčení této staré pohádkové klasiky někteří herci málem přišli o život. Známý muzikál s Judy Garland v roli Dorotky rozhodně na první pohled nevypadá na takové komplikace. Jenže herci museli při natáčení trpět příšerné podmínky.

Aby mohl správně fungovat Technicolor, muselo se hrát v extrémně vysokých teplotách, kvůli kterým někteří herci i omdlévali. Nejhorší však byly kostýmy, které na sobě museli mít každý den na několik hodin. Buddy Ebsen, který měl původně hrát Plecháče, dostal alergickou reakci na své líčení. To mu poškodilo plíce a musel být dva týdny v nemocnici. Margaret Hamilton, která hrála zlou čarodějnici, utrpěla popáleniny na rukou a obličeji, když její líčení chytilo od ohně. A Rayi Bolgerovi (Strašák) zase zůstaly na obličeji jizvy od masky, kterou musel mít každý den přilepenou.

Navíc byl problém i s pejskem Totem, kvůli kterému museli jednu scénu natáčet dvanáctkrát, protože pořád chodil špatným směrem.

Je tedy těžké si představit, jak film vůbec mohl vzniknout. A není divu, že se u něj vystřídalo pět režisérů. Nakonec za to však všechno utrpení stálo, protože se v té době film stal naprostým kultem.

Apokalypsa (1979)

Děj se odehrává za války ve Vietnamu. Hlavní postavou je zde kapitán Willard (Martin Sheen), který během své služby dostane důležitý úkol. Musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando). Na cestě ho však čekají nejrůznější překážky válečného světa, které jeho cestu změní v naprosté peklo. 

Peklo to bylo i pro samotné herce, protože natáčení tohoto filmu bylo doslova katastrofou už od začátku. Režisér Francis Ford Coppola chtěl vytvořit co nejreálnější kulisu Vietnamu, a tak se natáčelo na Filipínách. Natáčení mělo zabrat pouhých 5 měsíců, ale nakonec trvalo déle než rok. Přišla totiž spousta komplikací. 

Hned po prvních dvou týdnech byl hlavní herec Harvey Keitel nahrazen Martinem Sheenem a celou dobu panoval naprostý chaos – scénář se dopisoval během natáčení, a ještě k tomu se mezi herci začaly šířit různé tropické nemoci. Přišel tajfun, požáry, a dokonce došlo na napadení tygry. 

Kvůli tajfunu se muselo natáčení na měsíc přerušit. A herci se poté k natáčení už nechtěli vrátit. Martin Sheen prý prohlásil, že neví, jestli se odtamtud vrátí živý. A málem k tomu došlo, protože na místě dostal infarkt.

Všichni tedy byli rádi, že tuto katastrofu vůbec přežili. Film však svým úspěchem nakonec překvapil, obdržel skvělé hodnocení, a dokonce dostal několik cen, mezi nimiž byly i tři Zlaté glóby.