KVÍZ: Seriál Chalupáři se i po letech těší velké oblíbenosti. Z našeho kvízu poznáte, jakými znalci Chalupářů jste vy

KVÍZ: Seriál Chalupáři se i po letech těší velké oblíbenosti. Z našeho kvízu poznáte, jakými znalci Chalupářů jste vy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Chalupáři, od své premiéry v 1975, zdomácněl na našich obrazovkách. Stihl potěšit již několik generací a stále se těší oblibě.

Scénář režiséra nijak nenadchl, ale přesto vznikl kultovní seriál

Cholerický Evžen Huml se vrací z lázní. S každým se hádá, všechno kritizuje a nic mu není vhod. Jeho popudlivost leze silně na nervy i jeho rodině, jež se chopí příležitosti dědečka vystěhovat na chalupu. Aby to nebylo až tak jednoduché, Huml kupuje chalupu i s nájemníkem, který se má výhledově odstěhovat na obecní výměnek. Sestěhováním mrzouta Humla s bohorovně klidným a pohodovým Bohoušem Císařem rozehrává děj seriálu na pozadí realistické vsi 70. let minulého století. Huml v podání Jiřího Sováka a Josef Kemr jako Císař vytvořili nesmazatelnou rozporuplnou dvojici.

Natáčení

Během natáčení se obyvatelé obce museli přizpůsobit – místní nesměli jezdit traktory a psi rovněž nesměli štěkat. Nikdo s tím ovšem neměl problém, naopak byli rádi, že se jejich vsi dostalo takové pocty a natáčení probíhá právě u nich. Pozorovali herce a jen nechápavě kroutili hlavami, když je večer z natáčení odvážely taxíky. Děti si chodily pro podpisy, ovšem bály se Jiřího Sováka, který je často okřikoval. Kdo měl zájem, mohl se dokonce zúčastnit natáčení jako kompars.

Podle vyjádření poslední ženy Jiřího Sováka mu povaha Evžena Humla zcela odpovídala. Mohl tak zřejmě dát průchod své nerudnosti a hrálo se mu opravdu dobře. Kromě těchto dvou hlavních postav zde excelovaly i jiné herecké osobnosti, takže nejen téma a vesnické scény, ale i skvělé obsazení dává seriálu jeho nesmrtelnost.

Koho seriál zaujal, neopomněl zastavit se třeba cestou okolo v legendární „Třešňové“ a prohlédnout si místa natáčení. Chalupa Chalupářů sice stále stojí, ale prošla značnou úpravou a je opravdu k nepoznání.

Test napoví, jak jste na tom se seriálem Chalupáři vy. Je vaší srdeční záležitostí, nebo jste jej viděli jednou a už nikdy více?

Zdroje článku: