Proč se nikdy Slávek ve vzpomínkách nevrátil k seriálu Chalupáři

Proč se nikdy Slávek ve vzpomínkách nevrátil k seriálu Chalupáři
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vztah Jiřího Schmitzera (Slávek Krbec) a Jiřího Sováka (Evžen Huml) byl srdečný jen před kamerou. Byla to jejich druhá spolupráce. Poprvé si zahráli otce a syna v seriálu Eliška a její rod.

Potřetí se potom sešli v nesmrtelné komedii Marečku, podejte mi pero!, kde se dokonce potkali i se seriálovým Bohoušem Císařem, pro změnu v roli studenta Plhy.

Jiří Schmitzer se obloukem vyhýbá všem rozhovorům, kde by se otázky mohly stočit k jeho otci, Jiřímu Sovákovi. Ani roky nezacelily jizvu, která začala vznikat už v útlém dětství Jiřího Schmitzera, když se rodiče rozvedli a syn byl svěřený do péče matky.

Ta se nemohla přes rozvod přenést, a tak se postarala o to, aby se Sovák se synem neměl příležitost scházet. Malé dítě vychovávala v nenávisti k muži, který je opustil. Malý Jirka trávil dětství v týdenní družině, jen aby se k němu otec nedostal.

Když synek povyrostl, přece jen se otci podařilo vzájemné vztahy začít budovat a Filipa přimluvil, aby ho přibral do Chalupářů a mohli tak strávit nějaký čas spolu.

Představitel Slávka byl podle pamětníků sice hereckým zelenáčem a moc mu to na place nešlo, ale režisér Filip byl velký kliďas a nevadilo mu scénu točit i desetkrát, když byl mladý Schmitzer prkenný v blízkosti okouzlující Hany Maciuchové.

Slávek se tenkrát ještě před svou hereckou partnerkou styděl.

Složitě vybudované vztahy otce a syna však vzaly za své pár let po natáčení, když Jiří Schmitzer pod vlivem alkoholu způsobil dopravní nehodu, při které zemřel chodec. Soud mladého herce odsoudil na tři roky vězení, od otce se však dočkal trestu mnohem delšího.

Sovák, přestože sám si rád také přihnul, nedokázal tak nezodpovědný čin synovi už nikdy odpustit.

Dokonce ani druhé ženě Sováka se s tímto rozhodnutím manžela nepodařilo nic udělat. Zloba v Sovákovi doutnala až do konce jeho života, a dokonce syna vydědil, aby mu dal i po smrti najevo, jak jím opovrhoval.

Zdroj článku:
  • kniha Legendární seriál Chalupáři - Příběh natáčení a osudy jeho hrdinů