Shang-Chi a legenda o deseti prstenech: Co od nové marvelovky čekat?

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech: Co od nové marvelovky čekat?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Letošní rok je novými Marvel filmy přímo nabitý. A kromě Black Widow či nového Spider-Mana je překvapivou novinkou také film s úplně novým hrdinou, jehož příběh se odehrává v Asii. Proč na něj zajít do kina? A jaké zajímavosti v něm najdete?

Pocta Asii, mytologii i filmografii

Hlavní postavou nového filmu je hrdina čínského původu jménem Shang-Chi. Ten se náhodou zaplete do tajné organizace Deset prstenů a kromě toho, že se musí mít na pozoru před záporákem Mandarinem, se také vypořádává se svou komplikovanou minulostí. 

Snímek spojuje příběh ze světa superhrdinů s čínskou mytologií a bojovým uměním, což je kombinace, kterou jsme u Marvelu ještě neviděli. A jak se dalo očekávat, ani tentokrát nás film rozhodně nezklamal. Ve světě marvelovek si však získal ojedinělé postavení, protože v mnoha ohledech tak trochu vyčnívá z řady.

V první řadě totiž jde o úplně nového a hodně specifického hrdinu, kterého nejspíš žádný fanoušek nečekal. I tak se s ním Marvelu podařilo získat sympatie diváků. A kladné ohlasy dosvědčuje také vysoké hodnocení na Čsfd, které dosáhlo úctyhodných 80 %.

Film se od ostatních marvelovek liší také tím, že dal prostor méně známým hercům, které bychom bez něj nejspíš ani nezaznamenali. Herec Simu Liu v roli Shang-Chiho za sebou již měl pár seriálových obsazení, ale nový snímek se stal právě jeho první velkou filmovou rolí, díky které se dostal k mnohem většímu publiku.

Za pozornost ve filmu stojí také dobře propracované postavy se složitým charakterem, které svým příběhem i chováním dokáží zaujmout. Kromě hlavního hrdiny mezi ně patří právě i hlavní záporák filmu - Mandarin v podání Tonyho Leunga. Ten je díky svému smutnému osudu a snaze získat zpět lásku, kterou ztratil, jednou z nejkomplikovanějších postav. Další zajímavou postavou je také Shang-Chiova parťačka Katy v podání herečky Awkwafiny, která je skvělým humorným doplněním filmu.

Na druhou stranu se snímek setkal také s kritikou digitálních triků, které na některé diváky působily poměrně obyčejně a průměrně a druhá část filmu se dostává až moc do fantasy rozměrů a postrádá věrohodnost, kterou si snímek získal v první půlce.

Hlavní myšlenka filmu je však podobná jako u Black Panthera, což z něj dělá nenahraditelnou součást světa Marvel.

Spojení s Black Pantherem

Shang-Chi je velkou poctou asijské kultuře a pro děti či dospívající asijského původu, kteří marvelovky sledují, má jistě velký význam. V tom se do značné míry podobá právě Black Pantherovi, který měl se svým hrdinou z africké Wakandy podobný efekt na černošské publikum.

Právě tak by měl správný snímek fungovat, a proto je Shang-Chiho místo mezi významnými marvelovkami rozhodně zasloužené, a snímek stojí alespoň za trochu pozornosti.

Zajímavosti

A abyste se do kina nebo na zhlédnutí filmu v pohodlí domova těšili ještě více, připravili jsme si pro vás také pár zajímavostí, které vám snímek ještě více zpříjemní.

Muž natáčející souboj v autobuse (Zach Cherry) se objevil již ve filmu Spider-Man: Homecoming, kde po Spider-Manovi (Tom Holland) chtěl, aby udělal salto.

Na karaoke zpívají Shang-Chi (Simu Liu) a Katy (Awkwafina) písničky – „Magic Carpet Ride“ od Steppenwolfů, „A Whole New World“ z Aladina a „Old Town Road“ od Lil Nas X.

Boj v autobuse a použití bundy je odkazem a poctou filmu Rachot v Bronxu a herci Jackie Chanovi.

V pokoji Xu Xialing (Meng'er Zhang) si můžeme všimnout trička AC/DC odkazujícího na Tonyho Starka.