Nikdy nekončící romantika s Michèle Mercier v roli tvrdohlavé Angeliky je zpět

Nikdy nekončící romantika s Michèle Mercier v roli tvrdohlavé Angeliky je zpět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Snad žádná kráska nebyla spojená s jednou filmovou rolí víc než Michèle Mercier. Ač se celý život snažila ze své osudové Angeliky vymanit, nikdy se jí to nepovedlo a všechny ostatní filmové role byly zapomenuty.

Angelika, markýza andělů (1964), se k nám vrací, aby potěšila diváky starší generace. Všichni, kdo někdy zahlédli některý z filmů o dobrodružném životě mladé šlechtičny, si její trochu blond, trochu zrzavé vlasy a černé oční linky zdobící nádherné oči zapamatovali.

Samotná herečka rozhodně život jako v pohádce neměla, ale tentokrát se soustředíme na první ze série filmů natočených podle románové předlohy (Anne a Serge Golon).

Postava Joffreye de Peyraca nebyla jen výplodem bujné fantazie autorky knižní předlohy Anne Golon, ale inspiraci našla u svého manžela, který byl Rus, ale narodil se v Persii. Možná i proto roli dostal Robert Hossein, který měl také ruské kořeny.

Mezi herci hlavních rolí byl věkový rozdíl 12 let, což téměř odpovídalo i jejich postavám. V první knize je Angelice sedmnáct a hraběti de Peyrac třicet let. Při natáčení prvního filmu však bylo Michèle Mercier dvacet pět a Robertovi Hosseinovi třicet sedm let. 

Anhelika a Joffrey, zdroj: NBC Universal / © Česká televize

Zvláštní je, že přestože nehynoucí láska hlavních hrdinů zasahuje do všech příběhů, ve skutečnosti to údajně tak žhavé nebylo. I když podle představitelky Angeliky ji její Joffrey líbal s větší intenzitou, než se na natáčení slušelo. Ještě před natáčením se od něj dočkala milostných návrhů, které odmítla, protože byla vdaná.

To jiný vztah měla Mercier k Ludvíkovi XIV., kterého si zahrál její dobrý přítel Jacques Toja, který jí pomáhal, když se učila roli.

Pokud si vzpomínáte na romantickou scénu, kdy Joffrey před netykavkou Angelikou čistí starou antickou sochu, tak to byla úplně první scéna, kterou série filmů začala.

I přes velkolepou výpravu a velkou koprodukci se trochu na filmu šetřilo a herci, včetně Angeliky, občas na sobě měli kostýmy, které nosili jejich předchůdci v roce 1961, když točili Tři mušketýry. Mercier v prvním filmu vystřídala celkem 25 kostýmů.

Anhelika a Nikolas, zdroj: NBC Universal / © Česká televize

Diváky uchvátily i krásné zámky, které se ve filmu objevily. Angelika se natáčela v městečku Montbard, které se nachází přibližně 62 km severozápadně od Dijonu, a na zámcích Marigny-le-Cahouët, Château de Tanlay i Château d'Esclimont.

Divákům se nabízí také překrásný pohled na francouzské zámky Tanlay, Esclimont a Versailles nebo na cisterciácké opatství Abbaye de Fontenay. Kdyby se tam točilo v současnosti, byly by památky v obležení zvědavých diváků, kteří by chtěli zažít alespoň malý kousek té velké romantiky.

V Československu se film poprvé objevil v roce 1968, krátce poté, kdy byl v kinech fenoménem Vinnetou, ale rozhodně se dokázal prosadit. Po Angelice lidé šíleli, přestože její stvořitelka Anne Golon nebyla s filmovou postavou vůbec spokojená. Ona viděla Angeliku jako vzdělanou, chytrou a kultivovanou ženu a taková jí ve filmovém zpracování nepřišla. Připadala jí spíše jako podvodnice.

Robert Hossein zemřel na Silvestra 2020 ve věku 93 let na komplikace spojené s Covidem-19. I pro něj šlo o roli, která ho udělala nesmrtelným. V kariéře se jako herec věnoval spíše divadlu a pracoval i jako scenárista a režisér.

K vidění 25. a 26. července na ČT.

Zdroj článku: