Patří mezi padesátku nejzábavnějších lidí ve Velké Británii. Rowan Atkinson původně vystudoval elektrotechniku

Patří mezi padesátku nejzábavnějších lidí ve Velké Británii. Rowan Atkinson původně vystudoval elektrotechniku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když vznikal Mr. Bean, nikdo nevěřil, že by se krátké komediální filmy mohly prodat i do zahraničí. Navzdory tomu po většinu 90. let komediální svět souhlasil s tím, že stydlivé a tiché dovádění Mr. Beana bylo přímo k popukání.

Rowan Atkinson se tak stal komikem „pro každého“ a jeho postavičku dítěte v těle dospělého muže svět potřeboval. Atkinson měl původně úplně jiné plány a ve škole rozhodně nevystupoval jako třídní šašek, jak by se mohlo zdát. Vystudoval elektrotechniku a hodně okrajově se věnoval divadlu.

A jednoho dne se rozhodl, že zkusí štěstí jako umělec. Začal spoluprácí s BBC, a to se mu nakonec vyplatilo. Už komediální show Žádné zprávy v devět měla u diváků úspěch. To zásadní však přišlo až v roce 1983, kdy se komik objevil v komediálním seriálu Černá zmije. Nikdo už nebyl na pochybách, že muž „s gumovým obličejem“ o sobě ještě dá vědět.

Roky strávené natáčením v dobových kostýmech si řekly o změnu, a to byl čas pro Mr. Beana. Atkinsonův nešťastný, ale roztomilý šašek, který se poprvé objevil v roce 1990 pro novoroční speciál Thames Television, byl typem postavy, se kterou se mohli spojit britští občané všech ras a tříd – a také to udělali.

Rowan Atkinson
Rowan Atkinson | Zdroj: Chinalmages / Depositphotos

V čem byla postava tak odlišná?

Pan Bean téměř nikdy nemluvil, komunikoval převážně prostřednictvím vrčení, sténání a Atkinsonových divoce výrazných gest. Je jasné, že film, který nepotřeboval dabing, byl dobře prodejný, nemluvě o Atkinsonově fyzickém a vizuálním pojetí komedie. Toto němé filmové dovádění zasazené do současného prostředí se ukázalo být velmi populární i v USA, a to udělalo z herce během krátké doby světovou hvězdu, kterou lidé se zájmem sledovali dalších dvacet let. V roce 2011 odešla postavička nešiky Mr. Beana do penze.

Atkinson se nechal slyšet, že už bylo hodně náročné vymýšlet další kousky, protože není úplně snadné lidi pobavit a nenudit pouhým pohybem a gesty. Navíc, Mr. Bean by neměl zestárnout!

Podivné zprávy o jeho smrti

Od té doby se stalo pár zajímavých věcí. V roce 2017 přišla média se zprávou, že je herec po smrti v důsledku automobilové nehody. Ale to nebyla pravda. Lidé tomu však chvíli věřili, protože se vědělo, že herec je vášnivým automobilovým závodníkem. Nebylo to poprvé, kdy tisk oblíbeného komika pohřbil. Rok předtím se psalo, že si vzal život kvůli těžkým depresím.

Žije poměrně dobrodružným životem

Atkinson ani zdaleka nepřipomíná svou nejslavnější postavu. Rozhodně mu nechybí chladný úsudek. Ten prokázal v roce 2001, když se vracel malým letadlem z dovolené. Pilot omdlel a nepodařilo se ho vzkřísit. Hádejte, kdo převzal jeho místo a s letadlem přistál? Zachránil tak život i pilotovi, své ženě a dvěma dětem. Na hranici smrti se pohyboval i kvůli své vášni pro rychlá auta. Havaroval se svým milovaným vozem Aston Martin V8 Zagato, když jej předváděl na setkání Aston Martin Owners Club v roce 2001. Podařilo se mu z této havárie odejít bez zranění. Takové štěstí neměl, když v roce 2011 najel se svým McLarenem F1 do stromu. Přestože bylo drahé superauto zničeno (dokonce začalo hořet), Atkinsonovi se podařilo vylézt a vyvázl s několika řeznými ranami, modřinami a pohmožděným ramenem.

Dvacetileté manželství vzalo za své, když se provalil hercův vztah s mladší milenkou. Rozvod kvůli „nerozumnému“ chování byl rychlý. S novou ženou přišel i nový herecký styl a herec se předvedl v kriminálním seriálu Maigret.

 

Zdroje článku: