Prestižní ceny Oscar se blíží, připomeňte si oceněné české filmy z let minulých

Prestižní ceny Oscar se blíží, připomeňte si oceněné české filmy z let minulých
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmová Cena Akademie alias Oscar je událostí, která je každým rokem netrpělivě očekávaná. Letošní sošky najdou nové majitele 26. dubna 2021. Pojďme si čekání zkrátit přehledem českých snímků, které to dotáhly až na prestižní ocenění.

České filmy oceněné Oscarem

Zatím má česká, respektive československá kinematografie tři oscarové „zářezy“. Prvním filmem, kterému se podařilo zlatou sošku získat, byl snímek Obchod na korze natočený v roce 1965. Režírovali jej Ján Kadár a Elmar Klos. Kritikou oceněný snímek se však příliš nelíbil tehdejšímu režimu a za normalizace jej tak čekalo několik let v trezoru.

Podruhé čeští tvůrci bodovali už o rok později. Když v roce 1966 natočil režisér Jiří Menzel film Ostře sledované vlaky, vrátil se s ním do období druhé světové války stejně jako film Obchod na korze. A opět se to vyplatilo, bylo z toho další prestižní oscarové ocenění. Film vznikl na motivy novely Bohumila Hrabala a šlo o první velkou roli mladého Václava Neckáře.

Zatím posledním snímkem, kterému se podařilo zabodovat se stal snímek Kolja pod režijní taktovkou Jana Svěráka, který vznikl v roce 1996. Jímavý příběh o střetu dvou odlišných světů, které si nakonec navzdory bariéře nejen jazykové porozumí, viděly celkem tři miliony diváků.

Oscarové nominace za nejlepší film

Filmů, které se už už dotýkaly nejvyššího ocenění, ale nakonec neproměnily nominaci, zná historie více. Mezi těmito filmy se tak ocitly:

  • Lásky jedné plavovlásky z roku 1966 (režie Miloš Forman)
  • Hoří, má panenko z roku 1968 (režie Miloš Forman)
  • Vesničko má středisková z roku 1986 (režie Jiří Menzel)
  • Obecná škola z roku 1991 (režie Jan Svěrák)
  • Musíme si pomáhat z roku 2000 (režie Jan Hřebejk)
  • Želary z roku 2003 (režie Ondřej Trojan)

Úspěšných oscarových počinů má Česká republika na kontě pochopitelně více. Třikrát si odnesl zlatou sošku jen Miloš Forman za režii. Bylo to konkrétně za filmy Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus a Lid versus Larry Flint.

Zapsaní jako držitelé Oscarů jsou ve filmové historii i jiní čeští tvůrci, a to za filmový scénář, kostýmy nebo dokonce výpravu a dekorace.