Cukr, káva, limonáda za miliony: Hra na oliheň válcuje Netflix

Cukr, káva, limonáda za miliony: Hra na oliheň válcuje Netflix
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Devítidílný seriál Hra na oliheň vypustil Netflix do éteru 17. září a již během několika dní si zneklidňující drama podmanilo široké publikum. Stojí krvavé dětské hrátky za to?

Z dětského hřiště bojiště 

45,6 miliardy jihokorejských wonů je odměna pro výherce šestice dětských her. Do výherního prasátka přibyde 100 milionů wonů pokaždé, co bude některý z hráčů eliminován. Co ona „eliminace“ ve skutečně znamená, dojde soutěžícím záhy, když při první hře zastřelí prvního, kdo vypadne. Pak druhého, třetího a kohokoli dalšího, kdo poruší pravidla. Drobnohled dozorců oblečených v rudých kombinézách zahalených maskou je neúprosný. 

Peníze jsou nejsilnější motivace

Představa hráčů v teplákovkách cvrnkajíc kuličky na dětském hřišti je sama o sobě dost surreální, zvláště pak, když tím bojují o holý život. Jak že by k tomu někdo donutil dospělé lidi? Pravidla byla jasně dána, pokud většina ze soutěžících odhlasuje, že chce hru ukončit, nikdo jiný již nezemře a jednoduše odejdou domu. Tak prosté to skutečně je. Všech 456 soutěžících ovšem bylo důmyslně vybráno, každý z nich má obrovské dluhy a výhra je pro ně otázkou existence. 

Krev, krev a zase krev 

Několik set lidí, každou vteřinu na dosah smrti. Dovedete si představit, že násilí je tam na denním pořádku.

Seriál je na Netflixu řádně označen doporučeným věkem 16+ a musíte počítat s tím, že krev poteče. Pokud ovšem nejste nijak zvlášť citliví, nemusíte se obávat zvlášť drastických výjevů. Seriál s vámi zamává spíše emočně, tvůrci si dali záležet na tom, aby již tak dost napínavá zápletka s sebou nesla nějakou myšlenku. Koncept by se dal přirovnat k trháku jako je Hunger Games s tím rozdílem, že Hra na oliheň má všechny prvky reálného světa – může se odehrávat právě teď kdekoli na světě. 

O pokračování se bát nemusíme 

Pokud je něco jisté, pak to, že jakmile se jednou zakoukáte, jen těžko půjde přestat. Devět zhruba půlhodinových dílů se dá zvládnout i za večer, rychlý a překvapivý sled událostí vám nedá spát. Je fakt, že během některých scén si překvapeně uvědomíte, kolik prostoru se tvůrci jedinému okamžiku nebáli věnovat, výrazně to ale přispělo k navození atmosféry. Druhá série sice zatím nebyla potvrzena, pro korejské show tohoto typu ovšem není běžné, že by končily pouze jednou sérií. Nechat takový mezinárodní hit bez pokračování, toho by se nedopustil snad žádný producent. Příběh navíc zůstal v mnoha ohledech nedořešený, i to napovídá tomu, že se ještě bude na co těšit. Veškeré přípravy první řady ovšem údajně trvaly celou jednu dekádu, budeme tak muset být trpěliví.

Zdroje: