Oscarová NEJ: Které zajímavosti z historie předávání zlatých sošek jste ještě netušili

Oscarová NEJ: Které zajímavosti z historie předávání zlatých sošek jste ještě netušili
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Další slavnostní udílení cen Oscar proběhne 25. dubna 2021. Pojďme si mezitím připomenout, co zajímavého přinesly ročníky minulé. Která jsou ta zásadní oscarová NEJ?

Nejvíc ocenění

Pokud bychom nejlepší filmy historie posuzovali podle počtu zlatých sošek, o první místo by se dělila trojice filmů. Hned 11 zlatých sošek si odnášeli tvůrci tří filmů: Ben-Hur z roku 1960, Titanic, který vznikl v roce 1998 nejnověji také Pán prstenů: Návrat krále z roku 2003.

Nejdražší oblečení

Obléct se na slavnostní večer není legrace. A už vůbec to není levné. Suverénně nejdražší garderobu vynesla v roce 2013 na Oscarech Cate Blanchett. Celkem ji vyšla na ohromujících 18,1 milionu dolarů. Nutno ovšem dodat, že šaty Armani Prive, které herečka ten večer oblékla, nebyly onou položkou, která celkový účet poslala do astronomických výšin. Nejdražší byly luxusní šperky švýcarské značky Chopard.

Nejmladší držitel

Americká herečka Tatum O'Neal vstoupila do světa filmu v deseti letech, když si po boku svého otce zahrála ve snímku Papírový měsíc. A rovnou z toho byl Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Nějakou dobu se pak zdálo, že herečku semele klasický osud dětských hvězd, které si zažily prudký nárůst slávy. Z drog se nakonec dostala a dál se aktivně věnuje herectví.

Nejtrpělivější čekatel

Ačkoli film Jamese Camerona na Oscarech v roce 1997 bodoval a Kate Winslet byla nominovaná na Oscara v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli, Leonardo DiCaprio tenkrát ostrouhal. Nominace se dočkal až za snímek Co žere Gilberta Grapea. Skvělému herci jako by se zlatá soška vyhýbala a média ho posměšně titulovala jako věčného čekatele. Na svůj triumf si tak musel počkat až do roku 2015. První sošku dostal za roli ve filmu REVENANT Zmrtvýchvstání.

Největší trapas

Chyby se nevyhýbají ani slavnostním ceremoniálům plným lesku. Přešlapu se dopustil Warren Beaty, když vyhlašoval v roce 2016 nejlepší film. Právě to je kategorie, která je v centru zájmu veřejnosti. Za vítězný snímek označil muzikál La La La Land, akademie však ve skutečnosti vybrala drama Moolight. Za vše mohla špatná obálka a moderátor Jimmy Kimmel zažil pořádně horkou chvíli, když musel nešťastnou situaci urovnat.