LGBT filmový festival Mezipatra právě teď online

LGBT filmový festival Mezipatra právě teď online
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zákaz hromadných akcí a uzavření kin se dotklo také filmového festivalu Mezipatra, který každoročně představuje snímky s tématikou odlišných sexuálních identit a orientací. Jako alternativu letos pořadatelé zvolili Mezipatra LIVE, které přináší nové LGBT filmy přímo do vašeho obýváku.

Poprvé se festival s queer (=sexuální menšiny) tématikou objevil v roce 2000 pouze jako doprovodný program soutěže Gay Man ČR. Sklidil úspěch a již o rok později se konal jako samostatný festival. Název Mezipatra nese od roku 2002 a symbolizuje jakýsi prostor mezi odlišnými identifikacemi, kde se mohou všechny společně a bezpečně setkat. Každý ročník nese podtitul, na ten letošní, již 21., připadlo „zotavení“. 

Program je poměrně rozmanitý. Filmy jsou rozděleny do několika sekcí. O hlavní cenu se letos utká celkem devět celovečerních filmů. Jedním z nich je brazilský Hic, ve kterém se Sandro sám v sobě potýká se zpochybněním podstaty monogamie. V hlavní soutěži krátkých filmů nalezneme sedm různých bloků. Mezi ně spadá i několik animovaných filmů Probudím se barevně, v nichž se vrátíme zpět ke kořenům surrealismu, který v absurdních výjevech demonstruje svobodu a nespoutanost, což se týká také sexuálních identit. Lesbické komunitě se věnuje blok Na pokraji nervového zhroucení, transsexualitě Díváš se skrze mě.  

Na festivalu nesmí chybět ani dokumentární žánr. Before Stonewall poukazuje na boj homosexuálů za uznání v minulém století, do 80. let a propuknutí epidemie AIDS nás vrátí Jak přežít mor. Trojici dokumentů doplní Neviditelné lásky hovořící o generaci gayů a leseb, jejichž projevy nebyly ve své době přípusté a poklidný partnerský život jim byl dopřán až nyní, „na stará kolena“.

Zajímavý je také pohled do retrospektivní sekce. V té nám pořadatelé nabídnou čtyři filmy natočené v minulém století, které se dotýkají nevětšinové sexuální orientace. Nejstarší německé Dívky v uniformě pocházejí z roku 1931 a vypráví příběh mladé dívky, která se zamiluje do své učitelky. Za zmínku stojí český počin Trans*, který dokumentuje osobnosti pěti různých lidí, kteří boří konvenčí představy o dvou jasně rozlišených pohlavích a představují transsexuály a nebinární lidi mezi námi. 

Každý snímek můžete shlédnout online za jednotnou cenu 80 Kč, případně je možnost zakoupit přístup ke všem filmům za cenu 950 Kč. Kromě filmů festival nabízí přednášky a panelové diskuze, které jsou živě streamovány na YouTube a Facebooku. Každý film je dostupný vždy 72 hodin po jeho premiéře, podrobný program naleznete na webových stránkách. Celá akce potrvá až do 21. listopadu.