Nový seriál Mozaika: Ve velké rodině plné problémů se diváci setkají i s Kristýnou Ryškou a Evou Podzimkovou

Nový seriál Mozaika: Ve velké rodině plné problémů se diváci setkají i s Kristýnou Ryškou a Evou Podzimkovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Obě herečky za sebou mají velice výrazné role v seriálech Zlatá labuť a Sedm schodů k moci, kde předvedly, že i mladá herecká generace si dokáže vybojovat své místo na slunci. V tomto seriálu se mládí předvede v roli čtyř sourozenců a jejich partnerů, kterým trochu zkomplikuje život rozchod rodičů.

Taťjana Medvecká a Karel Heřmánek v roli manželů se rozhodli, že budou hledat sami sebe. Ještě předtím ovšem musí najít nové a oddělené bydlení, a tak dočasně cestují po rodinách svých čtyř dětí (David Máj, Marek Adamczyk, Jan Nedbal, Eva Podzimková).

Heřmánek, Máj, Medvecká a Issová
Heřmánek, Máj, Medvecká a Issová | Zdroj: TV Nova

Nový šestnáctidílný seriál režisérek Jasminy Blaževič a Lenky Wimmerové podle scénáře Alice Nellis si jako první mohou zhlédnout diváci na platformě Voyo.

O seriálu

Obě hlavní postavy (Karel Heřmánek a Taťjána Medvecká) jsou učitelé v důchodu. Ona je duší svobodomyslná umělkyně a on zase mykolog s láskou k cestování. Pár se dlouho snažil o vlastní děti, ale když jim štěstí nepřálo, adoptovali si postupně dva syny. A jak se to občas stává, když už si mysleli, že rodinka je pěkně kompletní, na svět se přihlásila dvajčata.

Helena je aktivní, otevřená bytost, která miluje svou rodinu a chce žít v pravdě. Aspoň na stará kolena. A právě tahle někdy možná až zbrklá upřímnost mi na ní byla sympatická,

říká ke své roli Taťjána Medvecká.

Richard (David Máj) je nejstarší a adoptovaný syn. Je nejzodpovědnější, má úspěšnou autodílnu a s manželkou Bělou (Martha Issová) se marně pokoušejí o dítě.

David (Marek Adamczyk) má kapelu a je tak trochu zastydlý rocker. Pracuje v bistru a bratrově autodílně a je notoricky nezodpovědný. Lucie (Kristýna Ryška) s ním má tři děti – patnáctiletou Anču (Sophie Šporclová), sedmiletého Tondu a tříletou Adélku – a pracuje jako kosmetička. Manželství jim skřípe a David není Lucce věrný. Oba jsou unavení životem a rodičovstvím, přičemž z nich samotných už jim moc nezbylo, a tak hledají cestu ven.

Michal (Jan Nedbal) žije už tři roky s Vojtou (Tomáš Drápela) a společně se starají o velký statek. Navíc ještě pracuje na veterině. Chtěl by si Vojtu vzít, s čímž ale hned narazí. Společně pak bojují jak s předsudky svých rodin, tak s těmi vlastními.

Poslední z rodiny je Madla (Eva Podzimková). Ta je s Michalem (Jan Nedbal) dvojče. Madla je nejpotrhlejší a nejméně usazená ze všech dětí rodiny Jirsových. Pracuje jako učitelka výtvarné výchovy na místní ZUŠce. Roky chodí s Igorem, ale jejich vztah se nikam neposouvá.

Co říká o své postavě Taťjána Medvecká

V Mozaice hrajete Helenu, učitelku v penzi, která se rozhodne udělat něco se svým životem. Jaké největší výzvy na Helenu v Mozaice čekají? A budou to spíš dramata, nebo to bude odlehčené?

Co se výzev týká, nemá o ně Helena nouzi. Jsou to jednak komplikované rodinné vztahy jejích dětí, těch vlastních i těch osvojených, mezi kterými principiálně nedělá žádné rozdíly, ale hlavně její rozhodnutí rozvést se po dlouholetém manželství. Jak nastartovat nový život a neztratit rodinu, to je tedy pořádná výzva.

V seriálu máte spoustu už odrostlých dětí. Jednomu z nich, Marku Adamzcykovi, jste už maminku hrála, s Davidem Májem jste se potkala ve filmu, s Honzou Nedbalem jste se nikdy nepotkala a na Evu Podzimkovou máte i jednu osobní vzpomínku z jejích přijímacích zkoušek. Jak na ně všechny z natáčení Mozaiky vzpomínáte? Dokázala byste, prosím, vypíchnout něco ke každému z nich, co vám utkvělo v paměti?

Za celé to půlroční natáčení si nevzpomínám na jedinou krizovou situaci. Všechny „moje děti“ byly prostě báječné – skvělí herečtí kolegové a parťáci. Takže když zavřu oči, vybaví se mi věčně rozesmátý a halasný Marek Adamczyk, David Máj – ten se chechtá spíš do sebe a nalévá si při tom čaj z termosky, Honza Nedbal se svým šibalským pohledem je vlastně velice křehký – během natáčení přetrpěl operaci slepého střeva a měl i ošklivě poraněnou ruku, no a moje jediná dcera Evička Podzimková s podmanivýma očima přináší na plac velikou krabici s vlčnovskými vdolečky a nádherně se při tom směje. Tak takhle na ty svoje děti vzpomínám :-)

S vaším hereckým partnerem Karlem Heřmánkem jste se v rolích dříve moc nepotkávala, tak jaké to u Mozaiky bylo? Jak jste si sedli?

Ano, je pravda, že jsme se léta s Karlem míjeli. Ale práce s ním byla velice zábavná, Karel je skvělý vypravěč s velkým smyslem pro humor. Takže mi vlastně bylo líto, že nám scénář předepisoval náš vztah jako vyprázdněný, místy až konfliktní. Tu zábavu si holt užíval někdo jiný.

Mozaika se natáčela podle scénáře Alice Nellis, přičemž o ní obě režisérky říkají, že v ní hledaly nejvíce autenticitu a humor. Přišla vám předloha také autentická, odkoukaná ze života?

Takhle složitý rodinný model, jaký je prezentován v Mozaice, jsem sama nikdy nezažila, ani ho neznám ze svého nejbližšího okolí. Ale vím, že téma adopce a rodičovství je velmi silným osobním tématem Alice Nellis, takže mě bavilo její vidění světa ztvárňovat.

Milí potencionální diváci, pokud si chcete odpočinout od záplavy kriminálek všeho druhu, podívejte se na Mozaiku. Je to seriál o vztazích v jedné ne úplně typické vícegenerační rodině, o vztazích, které vás mohou zaujmout, snad i pobavit, ale i přimět k zamyšlení. Život je barevný a vztahy jsou složité, 

láká na seriál Taťjána Medvecká

Kristýna Ryška v seriálu Mozaika

Kristýna Ryška
Kristýna Ryška | Zdroj: TV Nova

Lucie je především matka tří dětí a dalo by se říct, že všechno leží na jejím hrbu. David je na jednu stranu skvělý otec, ale žije si svůj bezstarostný život a nechává celou domácnost na ní. A z toho se určitě dají vyvodit situace, které přijdou. Navíc spolu ti dva žijí už hodně dlouho, osmnáct let,

říká o své postavě Kristýna Ryška a pokračuje v tom, jak se vztahové peripetie seriálových rodičů projeví na dětech:

Já myslím, tedy doufám, že tohle je extrém, protože u jedné z mých seriálových dcer se celá ta situace projeví hodně tvrdě. Ta rodinná situace je velmi nepohodlná a nestandardní. Všichni jsou v takovém nějakém vzájemném sevření, možná až vězení, a nikdo neví, jak z toho ven, a dopadne to hodně nečekaně.

Populární herečka dodala, že Mozaika není žádná řachanda plná legračních situací na první dobrou. Situace, které se před kamerou odvíjí, jsou velice přirozené a ze života. Podobně jako v reálném světě se seriáloví hrdinové i ve vážné situaci někdy musí smát.

Seriál je k vidění od 11. června vždy v úterý a ve čtvrtek na Voyo.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text