Steve Jobs (2015): Krutý despota či vášnivý technolog

Steve Jobs (2015): Krutý despota či vášnivý technolog
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Divadelně laděný životopisný snímek Dannyho Boylea o charismatickém vizionáři zobrazuje spoluzakladatele společnosti Apple jako panovačného génia, který si jde tvrdě za svým, ale v osobním životě rozpačitě tápe.

Danny Boyle ve stísněných scénách, periodicky se opakujících pracovních i osobních konfliktů, ukázal svět Jobse čistě jako jeden vyhraněný prostor – ten pracovní. Jobs byl známý svým bezohledným chováním vůči svým podřízeným. Vymýšlel si nesplnitelné úkoly, předbíhal fronty a osočoval zaměstnance za skutečné maličkosti. Jobsův spolupracovník Ed Catmull se k emocionální rovině filmu vyjádřil odmítavě. Podle něj se po několika pracovních pádech slavný podnikatel výrazně proměnil a stal se empatickým člověkem. Ostatně závěr filmu jeho proměnu naznačuje, ač změna je to nekonečně zdlouhavá a náročná.

Pobouřená byla také Jobsova manželka Laurene Powell, která dokonce naléhala na producenty snímku, aby natáčení zastavili. Patřila k velkým kritikům literární předlohy filmu. Jeho nejstarší dcera Lisa zase ve své knize otce popisuje jako neskutečně krutého a chladného. Ať už to bylo jakkoli, jedno je jisté - Jobsovi radikální revoluční technologie si žádaly vysokou oběť. Výrazně ovlivnily jeho rodinný život a pravděpodobně i zdraví. Steve Jobs přesně před devíti lety po dlouhé nemoci ve věku 56 let zemřel.

Film je členěný do tří půlhodinových scén, kdy se během přípravy prezentací elektronických produktů, které změnily svět, odehraje řada konfliktů, která se dle svědků ve skutečnosti vůbec nestala. Životopisnému filmu však netřeba nic vytýkat. Z dramatického hlediska je úprava událostí do přehlednějších sekvencí ve filmu nezbytná, komplikovaný tvůrčí záměr autorů (mezi které pařil i Jobsův přítel a spolupracovník Steve Wozniak) se dokonale naplnil. Steve Jobs v podání Michaela Fassbendera byl zobrazen tak, jak ho většina znala: Vášnivý a neskutečně inteligentní člověk s jehož nasazením se zcela změnil dnešní svět.