KVÍZ: Filmová pohádka Princezna se zlatou hvězdou ani po letech neztrácí své půvabné kouzlo. To, jak dobře ji znáte, zjistíte v kvízu

KVÍZ: Filmová pohádka Princezna se zlatou hvězdou ani po letech neztrácí své půvabné kouzlo. To, jak dobře ji znáte, zjistíte v kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Princezna se zlatou hvězdou ušla veliký kus cesty, než definitivně zakotvila ve filmové pohádce režiséra Martina Friče z roku 1959.

Její zrod byl zaznamenán na Slovensku v lidové pohádce, do Čech ale dorazila v adaptované podobě z pera Boženy Němcové, která poprvé vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“. Po více než sto letech si princeznu vzal do parády básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Princezna se zlatou hvězdou se tak objevila ve veršované divadelní hře pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. A už netrvalo dlouho, pouhé čtyři roky, než se stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič.

A od té doby pohádka o princezně, kterou zdobila hvězda na čele, těší už několik generací diváků. Patří rozhodně k nejoblíbenějším pohádkám, které se nikdy neokoukají a ani po více než půl století neztrácí své pohádkové kouzlo, v němž hraje prim to, aby dobro zvítězilo nad zlem.

Nyní se můžete pustit do znalostního kvízu.

 

Zdroje článku: