Kvíz: Legendární film Muži v Offsidu si již pamatuje jen málokdo z nás

Kvíz: Legendární film Muži v Offsidu si již pamatuje jen málokdo z nás
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film z první poloviny minulého století Muži v offsidu vznikl na motivy jedné z knih Karla Poláčka. V našem kvízu zjistíte, kolik si toho o tomto komediálním příběhu pamatujete.

Karel Poláček napsal hned několik úspěšných knih

Muži v Offsidu jsou jedním z děl úspěšného českého spisovatele, novináře a humoristy Karla Poláčka. Ten mimo tuto knihu napsal také nespočet povídek či románů. Některé z nich byly také zfilmovány. Mezi filmové adaptace patří Bylo nás pět, Hostinec „U kamenného stolu“, Uctivá poklona, pane Kohn či Hlavní přelíčení.

Film Muži v offsidu humorně popisuje fotbalové fanoušky a jejich reakce na zápasy, a to především mezi Viktorií Žižkov a Slávií. Fotbalové nadšení střídají tragédie i nadšené zapálení. Hlavní postavy v tomto snímku ztvárnili herci Hugo Hass, Eman Fiala a Jindřich Plachta.

Hugo Hass kvůli válce emigroval do Ameriky, kde pokračoval s herectvím

Hugo Hass patřil mezi velmi obsazované herce tehdejší doby. Narodil se v Brně v roce 1901 a poměrně mlád zemřel ve Vídni v roce 1968. Nebyl to pouze herec, ale také filmový a divadelní režisér. Protože byl židovského původu, svůj život si za druhé světové války pravděpodobně zachránil emigrací do Spojených států amerických. Na území Československa se již poté nikdy nevrátil. Zůstal ve Vídni, kde také svůj život dožil. Mezi jeho nejznámější divadelní role patřily ty v představeních Hrdinové naší doby, Divoká kachna nebo Kupec Benátský. Jako herec si ve filmech zahrál nejenom v Československu, ale také v Americe. Na kontě měl desítky rolí.

 

Zdroj článku: