Jana Štěpánková v nádherné roli nedokonalé babičky v seriálu Ranč U Zelené sedmy

Jana Štěpánková v nádherné roli nedokonalé babičky v seriálu Ranč U Zelené sedmy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rodina je složitý a velice citlivý spolek lidí, kteří spolu nesdílí jen geny a potomstvo, ale i střechu nad hlavou. Navzdory lásce a odpovědnosti si také každý člen musí v rodině vybojovat pevné postavení. Babička v rodině Kudrnových na to šla přes nemohoucnost způsobenou stářím a iluzi vytvořila dokonalou.

Kudrnovi byli všední městskou rodinou. On programátor, ona optička, děti zvyklé na život ve městě. Jediným disharmonickým prvkem v celé rodině byla sarkastická a vrtošivá babička, která si stáří přizpůsobovala tak, jak se jí to zrovna hodilo. Když rodině spadl do klína statek z dědictví, maminka Kudrnová měla jasno. To bylo prostě znamení, aby přesvědčila rodinu k té největší životní změně a donutila je myslet na své zdraví, jež mělo být ovlivněné pobytem uprostřed nádherné přírody.

záběr ze seriálu Ranč u Zelené sedmy
záběr ze seriálu Ranč u Zelené sedmy | Zdroj: © Česká televize

Babička byla sice právoplatným členem rodinného klanu, ale stejně jako děti neměla hlasovací právo. Marně naříkala, že nemůže chodit a na kolečkovém křesle se jí bude po statku špatně pohybovat. Čerstvý vzduch a zdravá, ekologicky vyprodukovaná strava byla podle maminky zárukou zlepšení zdravotního stavu všech členů rodiny, a to včetně babičky.

Sžití s přírodou a venkovským životním stylem nebylo tak snadné, jak si všichni představovali, ale nakonec se opravdu stal „malý zázrak“ a babička odložila své křeslo. Ovšem neměl na tom zásluhu čerstvý vzduch, kozí mléko a domácí chléb, ale nejbližší soused a starousedlík děda Jeřábek, který v babičce našel spřízněnou duši a zcela jasně prokázal své vážné úmysly.

Svéráznou babičku si v seriálu zahrála herečka Jana Štěpánková, která zájem dědy Jeřábka dokázala ocenit. V reálném životě prožila 40 let v manželství bez skandálů, což v této branži není tak běžné.

Jejím životním partnerem se stal režisér Jaroslav Dudek, se kterým se seznámila už na škole, kde ona studovala herectví a on režii. Cestu si k sobě našli až po pár letech, kdy se potkali v pražském divadle. Dudek se ale mezitím stihl oženit a mít dvě děti.

Pro mladého režiséra to byla láska na první pohled a do mladé herečky se zbláznil. Z děvčátka, které si pamatoval, se stala krásná žena a on nemohl odolat pokušení. Krátce po rozvodu se oženil.

Jana v té době ani neměla potřebu mít děti, ale s tím správným mužem se to změnilo a na svět přišel syn Jan. Z manžela se stal uznávaný režisér. Natočil třeba populární seriál Nemocnice na kraji města, kde dal příležitost i své manželce, která si zahrála svéráznou doktorku Královou.

Během natáčení prošlo jejich manželství zatěžkávací zkouškou, protože Dudek propadl šarmu Elišky Balzerové, kterou obsadil do jedné z hlavních rolí (Alžběta Čeňková), přestože nešlo o zkušenou herečku. Naštěstí u něj zvítězila disciplína a zdravý rozum, a tak se záliba pro mladou kolegyni pozvolna vytratila.

Manželství Jaroslava a Jany spojovaly i společné zájmy. Rádi spolu trávili čas na chalupě, zahradničili nebo vařili. Pro Janu Štěpánkovou byl rok 2000 těžký, protože přišla o manžela i o práci v divadle. Naštěstí měla oporu v synovi a dostávala stále příležitosti před kamerou. Dožila se 84 let. Naposled se objevila ve filmu Doktor Martin: Záhada v Beskydech.

Seriál Ranč U Zelené sedmy je každou sobotu v poledne na ČTD.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Nostalgie 6/19,
  • autorský text