Výměna manželek: Vendula zamíří na deset dní do domácnosti ve Španělsku. Dovolená to však nebude

Výměna manželek: Vendula zamíří na deset dní do domácnosti ve Španělsku. Dovolená to však nebude
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát jde opravdu na mezinárodní výměnnou akci, která sice nedosahuje velikosti Kulového blesku, ale bude zajímavé porovnat různé životy, místa, domácnosti a národnosti. Nejen, že si dvě česky vymění českou a španělskou domácnost, ale jejich muži mají slovenskou a polskou národnost.

Žaneta (37) se ze slunného Španělska z městečka La Línea Gibraltar vrátí na chvíli do rodného Česka do vesnice Líšťany v Plzeňském kraji, kde Vendula (33) obývá malý obecní byt s manželem Vladimírem (37) a čtyřmi dětmi. Roční Emu a čtyřletého Vladimíra má Vendula se Slovákem Vladimírem, starší děti Václava (12) a Michala (14) si přivedla do manželství z předchozího vztahu.

Vendula se naopak poprvé ve svém životě ocitne v letadle a v cizí zemi. Španělské město se nachází v těsné blízkosti britského Gibraltaru. Vendula bude mít situaci jednodušší, protože Žanetin domov se nachází v české kolonii. Společnost jí doma bude dělat Polák Vojtek (38) a čtyřletý Lukas. Vendula, která je na mateřské dovolené, bude trochu zaskočená množstvím lidí, které hned v prvních dnech pozná. Žaneta se s polským manželem seznámila po roční práci jako servírka. On pracuje na Gibraltaru jako zedník.

Španělská rodinka si žije spokojeným životem, ale Vojtek má pocit, že je manželka líná, hodně času tráví na telefonu a domácnost není úplně v pořádku, jak by si přál. Nic nemá svůj řád a rodinka žije v chaosu. Vojtek uspořádá pro Vendulu uvítací večírek, ale tím se jí moc nezavděčí. Pořádkumilovná Vendula je sice nadšená z moře, ale nelíbí se jí místo, kde má žít a domácnost, kterou jí Žaneta zanechala. Doma má nepořádek a Vendula by se nejraději hned vrátila domů. Doufá, že se nebude muset s cizími lidmi stýkat moc často. Chce v rodině trochu uklidit a třeba naučit malého chlapce chodit dříve spát.

Není ale jen kritická a líbí se jí, jaký má otec k synovi krásný vztah. Z výletu na Gibraltar si odnese moc pěkné vzpomínky a také si uvědomí, že by i doma mohla na soudržnosti rodiny více zapracovat a organizovat společné akce, na které by potom mohli všichni společně vzpomínat.

Dostane také trochu lekci od ostatních Češek, se kterými se sejde. Ty jí vysvětlí, že uklízením stráví roky života, které by mohla věnovat rodině. A třeba právě složitému vztahu nejstaršího syna s otčímem.

Temperamentní Žaneta se dokáže rychle přizpůsobit. Zprvu je jen trochu zaskočená množstvím lidí v domácnosti. Jako většina žen, má trošku strach i o nejmladší dítě, ale jak se brzy ukáže, vztah k dětem je pro ženu naprosto přirozený a péči zvládne. Všimne si problémů, které jsou mezi staršími chlapci a otčímem. Bude se snažit trochu rodinu stmelit, ale nakonec to vzdá. Bude mít i dost času na přemýšlení a dojde jí, že by se i svému synovi mohla věnovat více a omezit sledování televize nebo trávit tolik času s telefonem v ruce.

Žaneta je na konci pobytu už s Vladimírem na nože, ale emoce opadly a oba chtěli výměnu dokončit v klidu.

Na konci se řešily hlavně vztahy rodičů a dětí. Žaneta přiznala, že byla vždy spíše člověkem z ulice než hospodyňkou, a přece jen se trochu zastyděla, když si uvědomila, jakou domácnost nechala Vendule. Vendula ocenila, že si Žaneta nasypala popel na hlavu. Sama se také nebránila kritice, že situace starších synů s otčímem není dobrá a měli by na ní všichni zapracovat.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • autorský text