Péťa Bajza z Bylo nás pět přešel od herectví k malování. Je z něj úspěšný výtvarník

Péťa Bajza z Bylo nás pět přešel od herectví k malování. Je z něj úspěšný výtvarník
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Adam Novák se proslavil jako představitel Péti Bajzy v Bylo nás pět. Hrál druháka, ale přitom mu bylo čtrnáct let. Společně s ním si v seriálu zahrála i jeho sestra Sandra, známá např. z primácké ZOO. Na natáčení vzpomíná bývalý herec jako na zábavný tábor, ale teď se radši věnuje výtvarnictví.

Druháka Péťu Bajzu si zahrál ve čtrnácti letech

Adam Novák, někdejší herecká hvězda známá z několika seriálů i filmů, se narodil 17. června 1980 v Praze. Jeho mladší sestra Sandra je rovněž herečkou. Proslavily ji zejména role v Ordinaci v růžové zahradě a filmu Pusinky. Aktuálně ji také můžete vídat např. v seriálu ZOO, kde hraje nepříliš sympatickou Sylvu Machyánovou.

Možná si na ni vzpomenete i z legendárního rodinného seriálu Bylo nás pět (1994), natočeného podle knižní předlohy Karla Poláčka. Zde se objevila právě po boku bratra Adama, který ztvárnil nezapomenutelnou hlavní roli Petra Bajzy. Ačkoli hrál tenkrát žáka druhé třídy, ve skutečnosti chodil už do osmé.

Adam Novák, párty k 200. dílu seriálu Cesty domů
Adam Novák, párty k 200. dílu seriálu Cesty domů | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

„Většina kluků byla dokonce ještě starší než já,“ prozradil před lety v rozhovoru pro deník Aha!. „Zkrátka jsme byli starší, než jak jsme tam byli představováni. Kdyby to měly hrát sedmileté děti, tak by to při tom objemu práce byl asi problém. Vždyť to každý den byly dvanáctihodinové směny. Celé se to točilo v průběhu jednoho roku.“

V seriálu Český Robinson se měl líbat se sestrou

Na natáčení své bezpochyby nejznámější role vzpomíná bývalý herec jako na letní tábor nebo školu v přírodě, zkrátka něco rekreačního, nikoli povinného. Užíval si to, jelikož byl společně s vrstevníky ubytován v penzionu a na každý den měl zajímavý program. Divné na tom bylo snad jen to, že měl utvořit zamilovaný páreček s vlastní sestrou, kterážto zkušenost se posléze zopakovala v Českém Robinsonovi z roku 2000.

„V Bylo nás pět to bylo ještě v pohodě, tam jsme se jenom drželi za ruce. Horší to bylo u Robinsona. Tam byly daleko odvážnější scénky, kdy jsme se třeba měli otevřeně líbat, a to mi teda vadilo. Na základě toho, že jsme byli sourozenci, tak to teda nakonec zkorigovali. Naštěstí! Já jsem tam ale původně hrát neměl. Ta role byla psaná pro Kryštofa Hádka, ale ten zrovna točil Tmavomodrý svět a ve smlouvě měl, že se rok v žádném jiném filmu nesmí objevit.“

Výrazně mladší vzhled Adamu Novákovi zpřístupnil zajímavé dětské role. Připomeňme si např. jeho působení v pokračování oblíbené Arabely z roku 1993. Dále účinkoval ve Zdivočelé zemi (1997), v mysteriózním seriálu Na lavici obžalovaných justice (1998), ve filmech Noc pastýřů (1993), Modrý Mauritius (2004), Škodná (2007) nebo Taková normální rodinka (2008).

Role v nekonečných seriálech s díky odmítá

Ačkoliv Adam Novák pověsil herectví na hřebík, nadále u filmů a seriálů působí v roli výtvarníka, konkrétně třeba u bondovky Casino Royal (2006) nebo u filmu Jan Hus (2015). Živí se nejen malováním, vystavováním a prodejem obrazů, ale také sochařstvím a návrhy dekorací a scénografie. Občas dostává nabídky na role v nekonečných seriálech, které však odmítá s tím, že povolání výtvarníka a s ním spojená svoboda mu vyhovují více.

Zdroje článku: