Kino z gauče: Přes třiatřicet milionů diváků si během prvních dnů nenechalo ujít akčňák Rachel Stoneová: Sázka na Srdce

Kino z gauče: Přes třiatřicet milionů diváků si během prvních dnů nenechalo ujít akčňák Rachel Stoneová: Sázka na Srdce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dokonce i u nás se film Toma Harpera vyšplhal na první příčku sledovanosti, a to i přesto, že nikdo nebyl z novinky zrovna u vytržení. Netflix diváky přilákal na vysoce akční dovádění s elitními agenty hlavně masivní reklamou.

Taková pecka to však není a podle kritiků jde o další „ódu na feminismus“, levnější a méně povedenou kopii Bonda nebo Mission: Impossible. Dobře natočeným akčním scénám s půvabnou Gal Gadot a Jamiem Dornanem údajně na lesku ubírá trochu skřípající scénář. Ale diváci televizních akčňáků očekávají hlavně napětí a vizuálně zajímavé scény, kterými film rozhodně nešetřil, přestože to není úplně ryzí podívaná, jakou předvádí před kamerou šedesátník Tom Cruise ve svých „Mission“.

Film alespoň dokázal využít natáčení v několika atraktivních lokacích, bez kterých se dnes zajímavý akčňák neobejde. Diváci si tak mohli užít smršť dramatických událostí, od nočního seskoku padákem v Alpách až po vysokorychlostní honičku v Lisabonu.

Tajemná Charta, jejíž součástí je i Stone (Gadot), je stínovou organizací, která má dohlížet nad nastolením dobra, když vlády selhávají. Divák si užije technologický systém, který pomáhá předvídat výsledky pro ty, kdo jsou v terénu (únikové cesty z hnízda padouchů, zkratky pro cestování, optimální rozložení sil atd.). To by asi 007 zíral, jak to může být jednoduché.

Pro Stone, která je ještě součástí utajeného týmu MI6, není práce snadná. Přes všechny nadlidské schopnosti musí v MI6 předstírat, že je plachá začínající technička. Když se však objeví vážná hrozba, musí jednat.

Po trochu nejistém vystoupení Gal Gadot ve Smrti na Nilu a v Red Notice, kde byla označená za nejslabší herecký článek, se konečně pohledná Izraelka se svou rolí sžila a vystupuje jako sebejistá hrdinka, která spíše než podle pokynů od technického zázraku řeší věc selským rozumem a vlastní intuicí.

V době, kdy na televizních obrazovkách vzniká jeden akční film za druhým, je kvalita mezi nimi propastná. Tento film si sedl někam doprostřed. Někoho určitě potěší, ostatní neurazí a přinese jim zábavu na jeden večer. Jen málokdo si ho ale nejspíš dá do oblíbených, aby si ho vychutnal opakovaně.

Už teď se provalilo, že by mělo jít o úvodní dílo celé filmové série, a tak se nejspíš dočkáme dalšího dobrodružství plného honiček a explozí s Gal Gadot, která létá vzduchem jako „létající veverka“.

Zdroje článku: