Kteří herci si natáčením vydělali 6 milionů korun aneb to nejzajímavější z nostalgického retro seriálu Vyprávěj

Kteří herci si natáčením vydělali 6 milionů korun aneb to nejzajímavější z nostalgického retro seriálu Vyprávěj
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Patříte mezi fanoušky českého „Dallasu“ a i po letech si nenecháte ujít reprízu série o klanu zásadových Dvořáků a jejich osudových žen, potomků a lidí, se kterými se v životě potkali?

Vyprávění o nedávné historii

Český seriál „Vyprávěj“ se natáčel v letech 2009 až 2013 a už od začátku se plánovalo, že půjde o nejrozsáhlejší seriálový projekt, který kdy ČT realizovala. Hodně času realizační tým věnoval shromažďování dobových dekorací, které jsou nepostradatelnou součástí projektu.

Děj seriálu nás zavádí do nedávné historie (1964 až 2005) a je zasazený do skutečných historických událostí, které ovlivňují životy mnoha postav v seriálu. Do jednotlivých epizod jsou zasazeny krátké ukázky z Československých filmových týdeníků i s původním komentářem.

Děj je vyprávěný Honzou Dvořákem, který zaznamenal dějiny celé rodiny. Seriál začíná a končí svatbou Honzy a Lucie. Svatba byla také poslední natočenou scénou, kterou se po pětileté práci uzavřel jeden netradiční a velice povedený projekt.

Seriálové střípky:

• Během 854 natáčecích dnů se zrealizovalo 115 epizod.

• Průměrně stál jeden díl seriálu 3,5 milionu korun.

• Zahrálo si v něm přes 700 herců a asi 4000 komparzistů.

• Natáčelo se na 300 místech v Česku, Německu a Chorvatsku.

• Hercům a členům štábu se během natáčení narodilo 30 dětí.

• Seriál získal 5 cen TýTý, Zlatou nymfu v Monte Carlu a Veronika Freimanová si dvakrát odnesla cenu TýTý jako herečka.

• Seriál je plný lásky a vztahů. V reálu běhen natáčení potkala svou životní lásku Jana Bernášková, kterou okouzlil scénárista Rudolf Merkner, se kterým tvoří manželský pár dodnes. Režisér Biser Arichtev se nechal inspirovat a ulovil mladou herečku Veroniku Novou. Pár se v současnosti těší na prvního potomka.

• Mladá a krásná Andrea Kerestešová (dnes Růžičková) si v seriálu roli maminky pěkně nacvičila. V seriálu její postava zestárla o 30 let, takže v maskérně si to pořádně užila. Většinu dobových účesů měla vytvořených z vlastních vlasů, které dostaly za ty roky pořádně zabrat. Za celý seriál měla jen 3 paruky. Sama herečka si pochvalovala drdoly a výraznou ženskost v módě sedmdesátých let.

• Překvapivě jedna z nejpopulárnějších postav seriálu byla záporňačka Miládka, v podání Mahuleny Bočanové. Ta si natáčení, a hlavně svoji postavu velice vychvalovala, protože je to prý velké štěstí, když dostane herec možnost ztvárnit tak hroznou postavu, jakou Miládka byla.

• Za nejnáročnější scénu herci považovali natáčení pohodové dovolené u Baltu, kdy se Eva s Karlem koupali ve vodě, která měla 12 °C, a ještě se u toho museli tvářit spokojeně.

• Roman Vojtek a Andrea Kerestešová (Růžičková) si během natáčení slušně vydělali a jejich příjem z celého seriálu byl kolem 6 milionů korun pro každého. V těsném závěsu za nimi byli Veronika Freimanová a Svatopluk Skopal. Placení byli podle počtu natáčecích dnů.

A co vy? Vracíte se znovu k reprízovanému seriálu, který se nikdy neokouká? Potkali jste France nebo Karpíška ve vašem životě?