Nejslavnější hollywoodská zrzka, která ohromila i Spielberga, oslavila šedesátiny. Julianne Moore stárne s grácií

Nejslavnější hollywoodská zrzka, která ohromila i Spielberga, oslavila šedesátiny. Julianne Moore stárne s grácií
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vždy ukázněná a perfektně připravená pro natáčení, je tato hollywoodská stálice i přes svůj věk stále vyhledávanou a žádanou herečkou. Za sebou má už přes šedesát filmů a svou přirozeností si získala obdiv fanoušků po celém světě.

Dětství trávené na vojenských základnách celého světa

Jako dcera vojenského plukovníka trávila dětství v mnoha zemích a do svých 22 let žila na 18 různých místech včetně Aljašky. Střední školu dokončila v Německu a poté odešla do Bostonu na uměleckou školu studovat výtvarné umění. Julianne brzy zjistila, že ji spíš přitahuje herecká profese, a tak se znovu stěhovala. Tentokrát to byl New York, kde pracovala jako servírka a začala zkoušet štěstí u divadla a našla příležitost v menších produkcích mimo Broadway.

Začátky kariéry

Kvůli lepší šanci u filmu si herečka změnila jméno ze svého rodného Julia Smith na Julianne Moore, aby se odlišila od herečky se stejným jménem. Po několika menších rolích, které potřebovala k rozkoukání, začala spolupracovat s Robertem Altmanem a Toddem Heynesem. Hlavně díky Heynesovi herečka dostala mnoho zajímavých pracovních příležitostí.

Čtěte také: Nejlepší psychologické filmy s Nicole Kidmanovou: Tyto filmy vás nenechají v klidu

Režisérům neuniklo, že se Julianne s každou další rolí zlepšovala a dokázala plynule přecházet mezi dramatickými a komediálními rolemi. Přesvědčivě zahrála naivní lesbičku i zásadovou matku, neměla problém ani s nahotou a nevyhýbala se hodně diskutovaným rolím.

V roce 2011 už byla uznávanou celebritou a propůjčila svůj vzhled do prestižního kalendáře Pirelli, kde ztvárnila pohádkovou bohyni. A v roce 2015 se konečně dočkala Oscara za snímek Pořád jsem to já (hodnocení 79 %), kde si zahrála Alici, šťastnou matku tří dětí, uznávanou profesorku lingvistiky, která začne najednou zapomínat slova a po lékařských vyšetřeních je jí diagnostikovaná počáteční forma Alzheimerovy choroby. Herecký výkon Julianne byl ohromný a uznání se jí dostalo ze všech stran. Julianne se definitivně zařadila mezi hereckou elitu.

Čtěte také: Jak se poprala s životem sestra populárního zpěváka Ivetta Kornová, kdysi nadějná herečka, která oslavila 59. narozeniny

Soukromý život

Ač herečka nerada mluví o svém soukromí, přece jen se o ní něco málo ví. Například její bratr na ni prozradil, že je doslova posedlá čistotou.

V životě nic neuspěchala. Auto začala řídit až ve 27 letech a ve stejnou dobu se naučila i plavat. Na svoji první velkou roli si počkala v klidu a s trpělivostí do 30 let. Se založením rodiny to bylo stejné. První dvě manželství nedopadla dobře a až na třetí pokus si Julianne byla jistá, že našla toho pravého. S režisérem Bartem Freundlichem si v roce 1997 pořídila chlapce a za pět let dceru Liv.

Čtěte také: Felicity Huffman si po slávě v seriálu Zoufalé manželky zkusila pobyt ve vězení

Na Stevena Spielberga udělala herečka tak dobrý dojem, že ji dal příležitost v pokračování Jurského parku bez konkurzu. Snadno získala i roli ve filmu Hannibal, pokračování slavného snímku Mlčení jehňátek. Zde nahradila v roli agentky FBI Clarice Starling Jodie Fosterovou, která roli odmítla kvůli velkému množství násilí a brutality. Roli vyfoukla dalším uchazečkám: Helen Hunt, Gillian Anderson, Cate Blanchet.

Herečka už je dlouhé roky aktivistkou v politice. Významně podporovala v politice v roce 2004 Johna Kerryho. Aktivně pracuje v hnutí proti zbraním a násilí se zbraní v ruce. Napsala také 7 velice úspěšných knih pro děti.